KulinariaNaleśniki z grzybami żółtym serem i tymiankiem

Naleśniki z grzybami żółtym serem i tymiankiem

-

Któż z nas nie uwielbia klasycznych naleśników? Przyrządzone na słodko czy też w opcji na słono, kuszą mnogością składników i różnorodnością aromatów. W czym tkwi ich sekret?

Bez wątpienia kluczem jest puszyste ciasto i odpowiednio skomponowany farsz. Entuzjaści wytrawnych smaków z pewnością docenią naleśniki z grzybami i żółtym serem, które zestawione ze świeżym tymiankiem stworzą pyszne i efektowne danie.

nalesniki z grzybami przepis kulinarny - Naleśniki z grzybami żółtym serem i tymiankiem

Składniki na farsz:

  • cebula – 1szt.
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • pieczarki – 500g
  • podgrzybki świeże – 500g
  • Śmietana 22% (np. od OSM Piątnica) – 150ml
  • świeży tymianek – 5-6 gałązek
  • ser żółty – 150g
  • sól, pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • mleko – 300 ml
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • jajko – 1 szt.
  • sól, cukier do smaku
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Świąteczna magia w flakonie – luksusowe zestawy od szwajcarskiej marki Gisada

Prezenty od zawsze pozwalają wyrażać uczucia, mogą podkreślać styl oraz pozostawać w pamięci na długo. W świątecznym czasie nabierają jednak...

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

Musisz przeczytać

Świąteczna magia w flakonie – luksusowe zestawy od szwajcarskiej marki Gisada

Prezenty od zawsze pozwalają wyrażać uczucia, mogą podkreślać styl...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie