KulinariaZupyJarzynka w głębokim talerzu

Jarzynka w głębokim talerzu

-

Wiosna to czas nowych możliwości. Zmienia się wówczas nie tylko pogoda, ale też nasze nastawienie do życia. Jesteśmy bardziej otwarci na zmiany, więc często wykorzystujemy tę motywację do zmian w naszej codziennej diecie. Tym samym w naszym menu królują owoce i warzywa. Jak je wykorzystać?

Przegląd wiosny na talerzu

Zupa jarzynowa to z pewnością jedna z najbardziej kolorowych i najzdrowszych zup. Jej stworzenie może być iście „zdrowotną ścieżką”. Pierwszy krok to oczywiście dobór składników, które będzie zawierać nasza jarzynowa. Po wybrane warzywa warto udać się na targowisko bądź do pobliskiego warzywniaka. Wtedy przygotowywanie potrawy nabierze bardziej wiosennego i kompleksowego charakteru. W końcu miło wyjść z domu i spacerkiem udać się po ulubione warzywa, a dodatkowo nacieszyć oczy tętniącą życiem przyrodą.

Co do garnka włożyć?

Jakie warzywa należą do naszych ulubionych? Na szczycie listy znajdzie się z pewnością kalafior czy brokuł, ale też świeże ziemniaki i marchew. Wiosna daje nam jednak dodatkowe możliwości, jak np. sezonowe warzywa takie jak botwinka, jarmuż, szparagi. Te ostatnie, mimo że częściej wykorzystywane są do dań głównych, świetnie nadają się również jako składnik zup. Więcej sprawdzonych zestawień znajdziesz na stronie: https:/zakochanewzupach.pl/tag/jarzynowa/ .

Zioła, przyprawy i inne sprawy

Warzywa, które są bazowym składnikiem zup jarzynowych czy chłodników nabierają głębokiego smaku dopiero po zestawieniu ich z odpowiednio dobranymi ziołami i przyprawami. Wiosną królują oczywiście szczypior, pietruszka i koperek, ale też inne dodatki jak np. rzeżucha. Ważne jest też odpowiednie „podkręcenie” smaku zupy ziołami. Przykładowym, udanym zestawieniem jest np. zupa kalafiorowa z curry.

W zestawieniu z warzywami

Zupy jarzynowe nie muszą się oczywiście składać tylko i wyłącznie z warzyw. Świetnymi propozycjami, zwłaszcza dla dzieci, są np. zupy jarzynowe z kolorowymi makaronikami czy kremy warzywne z grzankami. Innymi smacznymi dodatkami mogą być np. jajka bądź pulpeciki mięsne. Te ostatnie sprawią, że zupa będzie o wiele bardziej treściwa.

Kolorowy zawrót głowy

Zupa jarzynowa jest dla nas prawdziwym polem do popisu. Mamy do dyspozycji szereg warzyw, które nie są dostępne w sklepach zimą. Nasze talerze powinny więc zawierać jak najwięcej barw. W końcu wiosna nadaje kolor nie tylko przyrodzie.

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie