Kulinaria7 rzeczy które musisz wiedzieć o pstrągu – 7...

7 rzeczy które musisz wiedzieć o pstrągu – 7 rzeczy, które musisz wiedzieć o pstrągu, zanim włączysz go na stałe do jadłospisu

-

Coraz większa świadomość żywieniowa Polaków sprawia, że po ryby sięgamy już nie tylko tradycyjnie w piątek. Walory smakowe i zdrowotne, a także dobra dostępność produktu, przyczyniły się do tego, że jedną z popularniejszych obecnie ryb na naszych talerzach jest pstrąg. Sprawdź, czy na pewno znasz wszystkie jego zalety.

Pstrąg to ryba dla całej rodziny – jego delikatny smak sprawdzi się zarówno w prostych daniach dla dzieci, w których można wykorzystać ćwierć filet, jak i w najbardziej wyszukanych zestawieniach smakowych w postaci surowej ryby do sushi lub sashimi. O duszeniu, wędzeniu, smażeniu, grillowaniu czy pieczeniu pstrąga nie wspominając. Jest więc doskonałą rybą do codziennych obiadów dla amatorów kuchni tradycyjnej, jak i do kulinarnych eksperymentów dla wytrawnych smakoszy.

Białko zawarte w mięsie pstrągów jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Pstrągi są rybami z półki średnio tłustych (zawierają od 3 do 8 g tłuszczu w 100 g mięsa), co oznacza że mogą być spożywane przez osoby na diecie niskotłuszczowej.

Ryby, w tym szczególnie właśnie pstrąg, zarówno ten dziko żyjący, jak i hodowlany, to bogate źródło wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6. Wśród nich kluczowe dla zdrowia są EPA i DHA. Według badań najnowszych analiz laboratoryjnych 100 g świeżego fileta z pstrąga zawiera od 0,7 do nawet 2,7 g tych najcenniejszych kwasów tłuszczowych omega-3. To dużo więcej niż białko zwierząt lądowych, takich jak krowy czy świnie. Ponadto kwasy te pomagają syntetyzować witaminę D3 oraz asymilować wiele innych witamin.

Witaminy – czy wiesz, że już 100 g fileta z pstrąga pokrywa zalecane dzienne spożycie witamin A, D, E oraz kwasu foliowego i witaminy B12? Dodatkowo, pstrąg jest bogatym źródłem minerałów i mikroelementów – danie z pstrąga dostarczy twojemu organizmowi fosfor, selen, jod i cynk.

Dla wielu z nas ważnym kryterium codziennych wyborów podczas zakupów jest dostępność produktów w najbliższym otoczeniu. Polska jest dużym producentem ryb hodowlanych, dlatego nie musisz szukać daleko – świeży pstrąg jest dostępny w najpopularniejszej sieci dyskontów w Polsce przez cały rok – jeśli więc planujesz wprowadzić go do swojego menu, możesz to zrobić właściwie od razu. Dzięki nowoczesnym technologiom pakowania, takim jak MAP*, i nieprzerwanym ciągom chłodniczym, jego świeżość jest gwarantowana.

Skąd mieć pewność, że jakość produktu jest wysoka? Pstrąg w hodowli jest bardzo wymagający – wysoko stawia poprzeczkę hodowcom pod względem jakości wody i pasz, których jakość regulują przepisy. Te obowiązujące i ściśle przestrzegane w Unii Europejskiej, są najbardziej restrykcyjne na świecie – zarówno w zakresie jakości wód, składu pasz, czy bezpieczeństwa higienicznego żywności. W Polsce dodatkowo nad jakością czuwają organizacje zrzeszające hodowców, takie jak Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych. Sięgając po pstrąga sięgamy więc po bezpieczną i zdrową rybę – zadbaj o sprawdzenie świeżości i miejsca jej pochodzenia. Ma to bowiem wpływ na jakość i smak mięsa oraz zdrowie twojej rodziny. Wybieraj ryby pochodzące ze sprawdzonych źródeł i sprzedawane przez zaufanych sprzedawców.

Więcej na temat pstrąga na naszpstrag.pl

*MAP (Modified Atmosphere Packaging) – to nowoczesna technologia pakowania żywności w estetyczne i szczelnie zamknięte opakowania, w których produkty znajdują się w tzw. zmodyfikowanej atmosferze. To nic innego jak mieszanina azotu i dwutlenku węgla – których odpowiednia proporcja uniemożliwia rozwój bakterii – zarówno tlenowych jak i beztlenowych.

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura,...

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie