Baba ziemniaczana w wersji pikantnej

    -

    Sezon ziemniaczany już trwa w najlepsze. Baba ziemniaczana to fajny przepis na ziemniaki w nieco innej formie.

    Produkty:

    • 1kg ziemniaków
    • 1cebula
    • 25 dag mięsa mielonego
    • kajzerka, mleko
    • 10 dag boczku
    • 3ziarna ziela angielskiego
    • sól, pieprz
    • masło
    • bułka tarta

    Przygotowanie:

    1. Bułkę namocz w mleku i odstaw.
    2. Cebulę ziemniaki, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dokładniej odciśnij na sicie i przełóż do dużej miski.
    3. Do startych ziemniaków dodaj namoczoną bułkę, mięso mielone, jajko oraz ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób.
    4. Okrągłą formę z kominem posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
    5. Przygotowaną masę przełóż do formy. Na wierzch ułóż plasterki wędzonego boczku.
    6. Piecz około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
    7. Upieczoną babkę pokrój na porcje. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty.

    Smacznego!

    Pomysł zaczerpnięto z „Wielkiej Księgi Kucharskiej” – Pani domu.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza