Sezon ziemniaczany już trwa w najlepsze. Baba ziemniaczana to fajny przepis na ziemniaki w nieco innej formie.
Produkty:
- 1kg ziemniaków
- 1cebula
- 25 dag mięsa mielonego
- kajzerka, mleko
- 10 dag boczku
- 3ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Bułkę namocz w mleku i odstaw.
- Cebulę ziemniaki, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dokładniej odciśnij na sicie i przełóż do dużej miski.
- Do startych ziemniaków dodaj namoczoną bułkę, mięso mielone, jajko oraz ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób.
- Okrągłą formę z kominem posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Przygotowaną masę przełóż do formy. Na wierzch ułóż plasterki wędzonego boczku.
- Piecz około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Upieczoną babkę pokrój na porcje. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego!
Pomysł zaczerpnięto z „Wielkiej Księgi Kucharskiej” – Pani domu.