Sezon ziemniaczany już trwa w najlepsze. Baba ziemniaczana to fajny przepis na ziemniaki w nieco innej formie.

Produkty:

  • 1kg ziemniaków
  • 1cebula
  • 25 dag mięsa mielonego
  • kajzerka, mleko
  • 10 dag boczku
  • 3ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz w mleku i odstaw.
  2. Cebulę ziemniaki, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dokładniej odciśnij na sicie i przełóż do dużej miski.
  3. Do startych ziemniaków dodaj namoczoną bułkę, mięso mielone, jajko oraz ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób.
  4. Okrągłą formę z kominem posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  5. Przygotowaną masę przełóż do formy. Na wierzch ułóż plasterki wędzonego boczku.
  6. Piecz około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  7. Upieczoną babkę pokrój na porcje. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Pomysł zaczerpnięto z „Wielkiej Księgi Kucharskiej” – Pani domu.