Super wiadomość dla grzybiarzy w Polsce, sezon na grzyby się rozpoczął. Na początek podajemy przepis na smaczną zupę ze świeżych grzybów.
Produkty:
- 1 kg szpondra
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- ćwierć selera
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 600 g świeżych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 80 ml słodkiej śmietany
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj aż będzie wrzało, potem zmniejsz ogień. Jak na powierzchni będą się zbierały szumowiny i piana to staraj się wszystko zebrać.
- Następnie dodaj warzywa (umyte i obrane), sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.
- Co jakiś czas dolewaj niewielką ilość zimnej wody.
- Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmij je razem z warzywami i przypraw do smaku solą i pieprzem. Bulion na razie odstaw.
- Grzyby dokładnie oczyść, osusz i pokrój- większe grzyby pokrój na ćwiartki, mniejsze na paski.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i uduś cebulę, następnie dodaj grzyby i duś jeszcze 10 minut.
- Cebulę i grzyby dodaj do ugotowanego bulionu i gotuj 20 minut.
- Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami zupy i wlej do reszty zupy.
- Zupę podawaj z posypaną natką pietruszki.
Smacznego!