Super wiadomość dla grzybiarzy w Polsce, sezon na grzyby się rozpoczął. Na początek podajemy przepis na smaczną zupę ze świeżych grzybów.

Produkty:

  • 1 kg szpondra
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ćwierć selera
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 600 g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 80 ml słodkiej śmietany
  • kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj aż będzie wrzało, potem zmniejsz ogień. Jak na powierzchni będą się zbierały szumowiny i piana to staraj się wszystko zebrać.
  2. Następnie dodaj warzywa (umyte i obrane), sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Co jakiś czas dolewaj niewielką ilość zimnej wody.
  4. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmij je razem z warzywami i przypraw do smaku solą i pieprzem. Bulion na razie odstaw.
  5. Grzyby dokładnie oczyść, osusz i pokrój- większe grzyby pokrój na ćwiartki, mniejsze na paski.
  6. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i uduś cebulę, następnie dodaj grzyby i duś jeszcze 10 minut.
  7. Cebulę i grzyby dodaj do ugotowanego bulionu i gotuj 20 minut.
  8. Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami zupy i wlej do reszty zupy.
  9. Zupę podawaj z posypaną natką pietruszki.

Smacznego!