Babcina zupa ze świeżych grzybów

    -

    Super wiadomość dla grzybiarzy w Polsce, sezon na grzyby się rozpoczął. Na początek podajemy przepis na smaczną zupę ze świeżych grzybów.

    Produkty:

    • 1 kg szpondra
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 por
    • ćwierć selera
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól, pieprz
    • 600 g świeżych grzybów
    • 1 cebula
    • 2 łyżki śmietany
    • 100 ml kwaśnej śmietany
    • 80 ml słodkiej śmietany
    • kilka gałązek natki pietruszki

    Przygotowanie:

    1. Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj aż będzie wrzało, potem zmniejsz ogień. Jak na powierzchni będą się zbierały szumowiny i piana to staraj się wszystko zebrać.
    2. Następnie dodaj warzywa (umyte i obrane), sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.
    3. Co jakiś czas dolewaj niewielką ilość zimnej wody.
    4. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmij je razem z warzywami i przypraw do smaku solą i pieprzem. Bulion na razie odstaw.
    5. Grzyby dokładnie oczyść, osusz i pokrój- większe grzyby pokrój na ćwiartki, mniejsze na paski.
    6. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i uduś cebulę, następnie dodaj grzyby i duś jeszcze 10 minut.
    7. Cebulę i grzyby dodaj do ugotowanego bulionu i gotuj 20 minut.
    8. Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami zupy i wlej do reszty zupy.
    9. Zupę podawaj z posypaną natką pietruszki.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza