Po nazwie tego deseru można się spodziewać wiele. Jednak jest to pyszna potrawa owocowa dla naszych milusińskich.
Produkty
- 30 g masła,
- 1 obrane jabłko, pokrojone na plasterki,
- 2 grubo pokrojone banany,
- drobno starta skórka z 1/4 cytryny,
- 1/2 łyżeczka soku cytrynowego,
- 30g brązowego cukru,
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w średniej wielkości rondlu. Dodaj jabłko i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty do momentu, aż owoc zmięknie. W trakcie smażenia raz obróć. Dodaj banany, delikatnie zamieszaj i smaż przez 2 minuty do ich zarumienienia.
- Do owoców dodaj sok i skórkę cytrynową, cukier i cynamon. Całość gotuj 3 minuty, delikatnie mieszając aż sos się zrumieni i pokryje owoce.
- Cząstki banana i jabłek polane gorącym karmelowym sosem przełóż na miseczki na wierzch ułóż kulkę loda waniliowego.
Smacznego!
Źródło: ”Szybko i smacznie- zabawne dania” wydawnictwo Olesiejuk