Chłodnik to zupa podawana na zimno. Chłodnik na botwinie to „bajka” dla podniebienia, świetny na upalne dni.
Produkty:
- 2 pęczki botwiny
- 500 g cielęciny
- 150 ml kwasu z buraków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mały por
- 1 ogórek sałatkowy
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 250 ml kwaśnego mleka, naturalnego jogurtu lub kefiru
- 4 jajka
- 1 pęczek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Przygotowanie:
- Cielęcinę opłucz. Do garnka nalej tyle wody, żeby cielęcina była przykryta, dodaj łyżeczkę soli, umyte i oskrobane warzywa i gotuj aż mięso będzie miękkie.
- Następnie wyjmij mięso i warzywa, a do wywaru dodaj oczyszczoną i opłukaną botwinę pokrojoną w kawałki. Gotuj 30 minut na bardzo małym ogniu, żeby na koniec botwiny wraz z płynem było nie więcej niż 300 ml.
- Do botwiny wlej kwas burakowy i jeszcze raz zagotuj.
- Kiedy botwina ostygnie, dodaj obrany i pokrojony w paski ogórek, śmietanę i kwaśne mleko oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny na minimum 1 godzinę wstaw do lodówki.
- Podawaj z pokrojonymi w ćwiartki, ugotowanymi jajkami na twardo i pociętą na drobno cielęciną.
Smacznego!
Źródło: ”Kuchnia Polska” Marzena Wasilewska