Chłodnik to zupa podawana na zimno. Chłodnik na botwinie to „bajka” dla podniebienia, świetny na upalne dni.

Produkty:

  • 2 pęczki botwiny
  • 500 g cielęciny
  • 150 ml kwasu z buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 250 ml kwaśnego mleka, naturalnego jogurtu lub kefiru
  • 4 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę opłucz. Do garnka nalej tyle wody, żeby cielęcina była przykryta, dodaj łyżeczkę soli, umyte i oskrobane warzywa i gotuj aż mięso będzie miękkie.
  2. Następnie wyjmij mięso i warzywa, a do wywaru dodaj oczyszczoną i opłukaną botwinę pokrojoną w kawałki. Gotuj 30 minut na bardzo małym ogniu, żeby na koniec botwiny wraz z płynem było nie więcej niż 300 ml.
  3. Do botwiny wlej kwas burakowy i jeszcze raz zagotuj.
  4. Kiedy botwina ostygnie, dodaj obrany i pokrojony w paski ogórek, śmietanę i kwaśne mleko oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny na minimum 1 godzinę wstaw do lodówki.
  5. Podawaj z pokrojonymi w ćwiartki, ugotowanymi jajkami na twardo i pociętą na drobno cielęciną.

Smacznego!
Źródło: ”Kuchnia Polska” Marzena Wasilewska