Chłodnik na botwinie

    -

    Chłodnik to zupa podawana na zimno. Chłodnik na botwinie to „bajka” dla podniebienia, świetny na upalne dni.

    Produkty:

    • 2 pęczki botwiny
    • 500 g cielęciny
    • 150 ml kwasu z buraków
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 1 mały por
    • 1 ogórek sałatkowy
    • 250 ml kwaśnej śmietany
    • 250 ml kwaśnego mleka, naturalnego jogurtu lub kefiru
    • 4 jajka
    • 1 pęczek koperku
    • pół pęczka szczypiorku
    • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

    Przygotowanie:

    1. Cielęcinę opłucz. Do garnka nalej tyle wody, żeby cielęcina była przykryta, dodaj łyżeczkę soli, umyte i oskrobane warzywa i gotuj aż mięso będzie miękkie.
    2. Następnie wyjmij mięso i warzywa, a do wywaru dodaj oczyszczoną i opłukaną botwinę pokrojoną w kawałki. Gotuj 30 minut na bardzo małym ogniu, żeby na koniec botwiny wraz z płynem było nie więcej niż 300 ml.
    3. Do botwiny wlej kwas burakowy i jeszcze raz zagotuj.
    4. Kiedy botwina ostygnie, dodaj obrany i pokrojony w paski ogórek, śmietanę i kwaśne mleko oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny na minimum 1 godzinę wstaw do lodówki.
    5. Podawaj z pokrojonymi w ćwiartki, ugotowanymi jajkami na twardo i pociętą na drobno cielęciną.

    Smacznego!
    Źródło: ”Kuchnia Polska” Marzena Wasilewska

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza