Chłodnik to zupa nieodmiennie kojarząca się z początkiem lata. Botwinka i rzodkiewka świetnie sprawdzają się w roli orzeźwiającej zupy z lodówki, dlatego gorąco zachęcamy do jej przygotowania – zwłaszcza, że na termometrach znów temperatury są wysokie…
Składniki:
- pęczek botwinki
- 1 ogórek
- pęczek rzodkiewki
- 2 cebulki
- 150ml maślanki
- 250ml kwaśnej śmietany
- 500ml bulionu
- 2 jajka na twardo
- przyprawy
Przygotowanie
- Botwinkę umyj, pokrój w drobną kostkę.
- Pokrojoną botwinkę i buraczki gotuj przez 10 minut w bulionie.
- Ogórka i rzodkiewki obierz i pokrój na plasterki.
- Cebulki oczyść i posiekaj, jajka pokrój na ćwiartki.
- Botwinkę odcedź z bulionu, ugotowane buraczki obierz i również pokrój na plasterki.
- Odcedzony bulion wymieszaj z maślanką i śmietaną, dodaj wszystkie warzywa – ponownie wymieszaj i przypraw.
- Chłodnik wstaw do lodówki na 2 godziny, podawaj z pokrojonymi jajkami.