Chłodnik to zupa nieodmiennie kojarząca się z początkiem lata. Botwinka i rzodkiewka świetnie sprawdzają się w roli orzeźwiającej zupy z lodówki, dlatego gorąco zachęcamy do jej przygotowania – zwłaszcza, że na termometrach znów temperatury są wysokie…

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1 ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 cebulki
  • 150ml maślanki
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • 500ml bulionu
  • 2 jajka na twardo
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. Botwinkę umyj, pokrój w drobną kostkę.
  2. Pokrojoną botwinkę i buraczki gotuj przez 10 minut w bulionie.
  3. Ogórka i rzodkiewki obierz i pokrój na plasterki.
  4. Cebulki oczyść i posiekaj, jajka pokrój na ćwiartki.
  5. Botwinkę odcedź z bulionu, ugotowane buraczki obierz i również pokrój na plasterki.
  6. Odcedzony bulion wymieszaj z maślanką i śmietaną, dodaj wszystkie warzywa – ponownie wymieszaj i przypraw.
  7. Chłodnik wstaw do lodówki na 2 godziny, podawaj z pokrojonymi jajkami.