Chłodnik – zupa na upalne dni

    -

    Chłodnik to zupa nieodmiennie kojarząca się z początkiem lata. Botwinka i rzodkiewka świetnie sprawdzają się w roli orzeźwiającej zupy z lodówki, dlatego gorąco zachęcamy do jej przygotowania – zwłaszcza, że na termometrach znów temperatury są wysokie…

    Składniki:

    • pęczek botwinki
    • 1 ogórek
    • pęczek rzodkiewki
    • 2 cebulki
    • 150ml maślanki
    • 250ml kwaśnej śmietany
    • 500ml bulionu
    • 2 jajka na twardo
    • przyprawy

    Przygotowanie

    1. Botwinkę umyj, pokrój w drobną kostkę.
    2. Pokrojoną botwinkę i buraczki gotuj przez 10 minut w bulionie.
    3. Ogórka i rzodkiewki obierz i pokrój na plasterki.
    4. Cebulki oczyść i posiekaj, jajka pokrój na ćwiartki.
    5. Botwinkę odcedź z bulionu, ugotowane buraczki obierz i również pokrój na plasterki.
    6. Odcedzony bulion wymieszaj z maślanką i śmietaną, dodaj wszystkie warzywa – ponownie wymieszaj i przypraw.
    7. Chłodnik wstaw do lodówki na 2 godziny, podawaj z pokrojonymi jajkami.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza