Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem coca-coli – intrygujący smak, słodki deser to idealny dodatek do niedzielnej kawy. A kalorie? Kto przy zdrowych zmysłach w niedzielę zwracałby uwagę na kalorie w czekoladowym cieście? 😉
Składniki
Ciasto
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250g masła
- 200ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka
Polewa
- 1 czekolada
- 2-3 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól, cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę. Wymieszać.
Mokre składniki dodać do suchych, delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.
Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać na tortownicę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-50 min. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę. Czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Smacznego!