Gospodynie domowe bardzo często mają dylemat czy do kawy niedzielnej upiec ciasto, czy raczej kupić gotowe z cukierni? Każda gospodyni musi decyzję o pieczeniu podjąć sama. Oczywiście musi wziąć pod uwagę swoje możliwości i czas jakim dysponuje.
Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, nie wybieraj ciast trudnych do zrobienia, nie musisz przecież zaczynać od super tortów. Może kilka poniższych rad pomoże ci w podjęciu decyzji – upiec czy kupić gotowe:)
Organizacja pracy
Często nie pieczesz ciast, bo ci się po prostu nie chce. Zaraz myślisz o stosie brudnych naczyń itp. A tak naprawdę upieczenie domowego ciasta ułatwi ci odpowiednia organizacja pracy. Najlepiej zacząć od przygotowania produktów. Wszystkie produkty potrzebne do upieczenia ciasta trzeba zważyć lub wymierzyć. Nie rób ciast na „oko”, bo mogą się nie udać. Ważne jest także przygotowanie niezbędnych naczyń i przyrządów.
Produkty
Mąkę na ciasto koniecznie przesiej, jest to nie tylko higieniczne, ale dzięki temu w spadającej z sita mące zatrzymuje się dużo powietrza, które stanowi składnik spulchniający. Do znacznej części ciast dodaje się tłuszcze, masło, margaryny, masło roślinne, smalec, olej. Pamiętaj więc o tym, aby tłuszcz był zupełnie świeży. Pieczenie ciast na zjełczałym tłuszczu bardzo osłabi jego jakość.
Jest dużo ciast, do których dodaje się tylko żółtka, białka które pozostaną można wykorzystać do czegoś innego. Jednak zanim dodasz jajka do ciasta sprawdź czy są dobre.
Do ciast, które mają rzadką konsystencję wolno dodawać cukier kryształ, natomiast do wszystkich kruchych cukier puder. Cukier kryształ w kruchych ciastach nie rozpuszcza się, a podczas pieczenie się karmelizuje co powoduje, że ciasto jest twarde i mogą się pojawić nieapetyczne piegi.
Pulchne ciasta
Tak naprawdę wszystkie ciasta powinny być pulchne, bo tylko wtedy są naprawdę smaczne. Super spulchniaczem jest piana z białek. Aby piana z białek spełniła swoje zadanie, trzeba ją odpowiednio wymieszać z ciastem. A mianowicie: mieszaj ją poprzez przykrywanie porcji piany ciastem wyjmowanym spod spodu. Ciasta, które są spulchnione pianą powinny od razu zostać wstawione do pieczenia.
Aromaty do ciast
Aromaty sztuczne do ciast nie zawsze mogą zastąpić naturalne produkty aromatyzujące, takie jak wanilia, skórka z pomarańczy czy cytryny. Do niektórych ciast można dodawać konfitury.
Ciasto czekoladowe dla każdego – szybkie i proste
Produkty
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 10 żółtek
- 150g cukru
- 150g masła
Przygotowanie
- Masło włożyć do rondla, wsypać 1/3 cukru oraz czekoladę połamaną na jak najmniejsze kawałki i podgrzewać na małym ogniu, dopóki wszystko się nie rozpuści.
- Żółtka ubić na puszystą pianę z resztą cukru, dalej ubijając powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę.
- Masę wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wysokości do 2cm).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 15 minut.
- Kiedy ostygnie pokroić w kwadraty lub romby.
Ciasto konsystencją i wyglądem trochę przypomina zakalec, ale nie należy się tym przejmować to tak ma być.