Więcej
    Strona głównaKulinariaZupyCoraz bliżej święta! – czyli zupa rybna z makaronem

    Coraz bliżej święta! – czyli zupa rybna z makaronem

    Jednym z podstawowych dań podczas kolacji wigilijnej jest zupa rybna. Potrawa o charakterystycznym smaku i zapachu, przyrządzana z ryb słodkowodnych i morskich. Istnieje wiele sposobów jej wykonania, a oto jeden z nich.

    Składniki:

    • 1 1/2 litra wody
    • 100g marchwi
    • 70g selera
    • 2 średnie pomidory
    • 500g fileta z dorsza
    • 150ml kwaśnej śmietany 18%
    • 150ml słodkiej śmietanki
    • 1 łyżka mąki
    • 50g pora (jasna część)
    • 1 pęczek koperku
    • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
    • Międzybrodzki Makaron krajanka

    Wykonanie:

    W pierwszej kolejności kroimy marchew oraz seler i gotujemy w osolonej wodzie. Filet z dorsza należy podzielić na małe cząstki i dołożyć do warzyw. Obie śmietanki łączymy, hartujemy, a następnie wlewamy do zupy. Pokrojonego pomidora razem z porem dokładamy do całego wywaru, a następnie pieprzem i sosem sojowym doprawiamy do smaku. Po 2 minutach wyłączamy i dodajemy koper. Podajemy z Międzybrodzkim Makaronem krajanką.

    Zamiast fileta z dorsza można użyć innej białej ryby lub połączyć dwa gatunki. Jeżeli ktoś jest smakoszem owoców morza, może dodać krewetki lub małże. – radzi Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj