Jednym z podstawowych dań podczas kolacji wigilijnej jest zupa rybna. Potrawa o charakterystycznym smaku i zapachu, przyrządzana z ryb słodkowodnych i morskich. Istnieje wiele sposobów jej wykonania, a oto jeden z nich.

Składniki:

  • 1 1/2 litra wody
  • 100g marchwi
  • 70g selera
  • 2 średnie pomidory
  • 500g fileta z dorsza
  • 150ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 50g pora (jasna część)
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • Międzybrodzki Makaron krajanka

Wykonanie:

W pierwszej kolejności kroimy marchew oraz seler i gotujemy w osolonej wodzie. Filet z dorsza należy podzielić na małe cząstki i dołożyć do warzyw. Obie śmietanki łączymy, hartujemy, a następnie wlewamy do zupy. Pokrojonego pomidora razem z porem dokładamy do całego wywaru, a następnie pieprzem i sosem sojowym doprawiamy do smaku. Po 2 minutach wyłączamy i dodajemy koper. Podajemy z Międzybrodzkim Makaronem krajanką.

Zamiast fileta z dorsza można użyć innej białej ryby lub połączyć dwa gatunki. Jeżeli ktoś jest smakoszem owoców morza, może dodać krewetki lub małże. – radzi Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka

Smacznego!