Więcej

    Czekoladowe desery

    Eleganckie, wykwintne – i pasujące do każdej sytuacji. Czekoladowe desery i przekąski doskonale odnajdą się na każdym stole, podbijając serca i podniebienia naszych gości i domowników. Ich wyjątkowa elastyczność pozwala dostosować je do każdej sytuacji.

    Na początek – czekoladowe trufle, przepis idealny na długie, zimowe wieczory:

    Składniki

    • czekolada gorzka (minimum 70% kakao): 200 g
    • czekolada mleczna: 100 g
    • masło: 200 g
    • cukier puder (lub rozdrobniony cukier trzcinowy – jest zdrowszy): 100 g
    • łagodna mieszanka przypraw korzennych i kakao (do obtoczenia)

    Przygotowanie

    1. Czekolady rozdrobnić i (utrzymując jak najniższą temperaturę) roztopić.
    2. Utrzeć masło z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i ucierać na jednolitą masę, po czym ostudzić.Kiedy masa osiągnie odpowiednią gęstość – formujemy kulki (lub inne kształty) i odstawiamy do lodówki na około 1.5 godziny.
    3. Gotowe trufle posypujemy mieszanką przypraw (świetny efekt da samo gorzkie kakao ze szczyptą cynamonu – osiągniemy wtedy perfekcyjny kontrast pomiędzy gorzką posypką a słodkim wnętrzem) lub wiórkami kokosowymi.
    4. Możemy uczynić trufle bardziej świątecznymi, dodając do masy przypraw korzennych (jeżeli nie chcemy eksperymentować – wystarczy przyprawa do piernika), a część masła zastępując słodką śmietaną kremówką oraz aromatycznym miodem – musimy wtedy pilnować temperatury roztapiania, by nie stracić ich wartości odżywczych.

    Kolejną propozycją będą czekoladowe kulki z bakaliami – w wersji mocno rozgrzewającej:

    Składniki

    • czekolada gorzka: 300 g
    • orzechy laskowe (siekane): 50 g
    • migdały (krojone w słupki lub w formie płatków): 150 g
    • żurawina: 50 g
    • rodzynki: 50 g
    • rum korzenny (lub likier) – 100 ml

    Przygotowanie

    1. Żurawinę z rodzynkami zalewamy alkoholem i pozostawiamy do nasiąknięcia. Orzechy i migdały prażymy na ciemnozłoty kolor i czekamy, aż wystygną.
    2. W międzyczasie rozpuszczamy rozdrobnioną czekoladę, po czym dodajemy owoce, orzechy i migdały i dokładnie mieszamy.
    3. Na pergaminie formujemy niewielkie kulki (lub inne kształty – chociaż ciężko będzie stworzyć bardziej wymyślne kompozycje) i pozostawiamy do ostygnięcia.
    4. Całość możemy posypać kakao (nie polecam cukru, i tak będzie słodko!), po czym przechowujemy w lodówce.

    Wysoka zawartość magnezu i zdolność do pobudzania produkcji hormonu szczęścia sprawiają, że czekoladowe przekąski i desery są idealnym remedium na jesienno – zimową chandrę oraz związany z noworocznymi postanowieniami stres. Warto jednak pamiętać, że są to przysmaki dość kaloryczne – i zachować umiar w dostarczaniu sobie pełnej smaku i aromatu przyjemności.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,950ObserwującyObserwuj