Eleganckie, wykwintne – i pasujące do każdej sytuacji. Czekoladowe desery i przekąski doskonale odnajdą się na każdym stole, podbijając serca i podniebienia naszych gości i domowników. Ich wyjątkowa elastyczność pozwala dostosować je do każdej sytuacji.
Na początek – czekoladowe trufle, przepis idealny na długie, zimowe wieczory:
Składniki
- czekolada gorzka (minimum 70% kakao): 200 g
- czekolada mleczna: 100 g
- masło: 200 g
- cukier puder (lub rozdrobniony cukier trzcinowy – jest zdrowszy): 100 g
- łagodna mieszanka przypraw korzennych i kakao (do obtoczenia)
Przygotowanie
- Czekolady rozdrobnić i (utrzymując jak najniższą temperaturę) roztopić.
- Utrzeć masło z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i ucierać na jednolitą masę, po czym ostudzić.Kiedy masa osiągnie odpowiednią gęstość – formujemy kulki (lub inne kształty) i odstawiamy do lodówki na około 1.5 godziny.
- Gotowe trufle posypujemy mieszanką przypraw (świetny efekt da samo gorzkie kakao ze szczyptą cynamonu – osiągniemy wtedy perfekcyjny kontrast pomiędzy gorzką posypką a słodkim wnętrzem) lub wiórkami kokosowymi.
- Możemy uczynić trufle bardziej świątecznymi, dodając do masy przypraw korzennych (jeżeli nie chcemy eksperymentować – wystarczy przyprawa do piernika), a część masła zastępując słodką śmietaną kremówką oraz aromatycznym miodem – musimy wtedy pilnować temperatury roztapiania, by nie stracić ich wartości odżywczych.
Kolejną propozycją będą czekoladowe kulki z bakaliami – w wersji mocno rozgrzewającej:
Składniki
- czekolada gorzka: 300 g
- orzechy laskowe (siekane): 50 g
- migdały (krojone w słupki lub w formie płatków): 150 g
- żurawina: 50 g
- rodzynki: 50 g
- rum korzenny (lub likier) – 100 ml
Przygotowanie
- Żurawinę z rodzynkami zalewamy alkoholem i pozostawiamy do nasiąknięcia. Orzechy i migdały prażymy na ciemnozłoty kolor i czekamy, aż wystygną.
- W międzyczasie rozpuszczamy rozdrobnioną czekoladę, po czym dodajemy owoce, orzechy i migdały i dokładnie mieszamy.
- Na pergaminie formujemy niewielkie kulki (lub inne kształty – chociaż ciężko będzie stworzyć bardziej wymyślne kompozycje) i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Całość możemy posypać kakao (nie polecam cukru, i tak będzie słodko!), po czym przechowujemy w lodówce.
Wysoka zawartość magnezu i zdolność do pobudzania produkcji hormonu szczęścia sprawiają, że czekoladowe przekąski i desery są idealnym remedium na jesienno – zimową chandrę oraz związany z noworocznymi postanowieniami stres. Warto jednak pamiętać, że są to przysmaki dość kaloryczne – i zachować umiar w dostarczaniu sobie pełnej smaku i aromatu przyjemności.