Gotujemy z whisky – 3 przepisy na potrawy inspirowane kuchnią szkocką

Szkocja, poza fantastycznymi widokami, licznymi wiekowymi zamkami oraz dobrym alkoholem, słynie również z ciekawej kuchni. Potraw, które zainteresować mogą nasze podniebienia, jest dużo – w wielu z nich sporą rolę odgrywa whisky.

Najpopularniejsze szkockie dania

Chyba najbardziej rozpoznawaną szkocką potrawą jest popularny haggis. Opis początkowo może wydawać się nieco odstręczający, jednak po bliższym poznaniu tego dania odkryjemy jego prawdziwe atuty. Jest to bowiem owczy żołądek, który nadziewany jest najczęściej wątróbką, cebulą, tłuszczem, płatkami owsianymi, płucami oraz sercami. Do smaku dodać można różnego rodzaju przyprawy, jak chociażby sól, pieprz czy gałka muszkatołowa. Bardzo duże znaczenie ma także szkocka, która stanowi dopełnienie smaku. Podawany może być zarówno z ziemniakami, jak i frytkami czy chlebem. Haggis najczęściej spożywany jest podczas tak zwanego Dnia Burnsa, czyli dnia poświęconego pamięci Roberta Burnsa, poety, który stworzył poemat ku czci tego dania.

Whisky łączona jest również z licznymi rodzajami mięs – szczególnie popularny jest kurczak z jabłkami, w którym to przepisie popularna szkocka stanowi podstawę sosu. Podobną rolę odgrywa podczas przygotowywania klopsów z dziczyzny czy chociażby kotletów z wołowiny.

Nie da się pominąć ogromnie ważnej roli, jaką whisky pełni w kuchni szkockiej. Pojawia się ona w większości dań (także deserów). Stanowi zazwyczaj aromatyczny dodatek, występuje także w licznych sosach. Przede wszystkim jednak pozwala wydobyć prawdziwy smak wielu potraw, za co Szkoci są jej szczególnie wdzięczni.

Whisky – nie tylko do drinków

Aby docenić znaczenie tego trunku, możemy skorzystać z licznych kulinarnych przepisów zawierających whisky. Wspomnieć można chociażby o wątróbce, która dzięki “rudej na myszach” nabierze nowego smaku. Najpierw powinniśmy posiekać drobno cebulę oraz zeszklić ją na patelni. Gdy będzie gotowa, dodajemy do niej oczyszczoną wcześniej wątróbkę. Następnie przyprawiany ją solą i pieprzem i czekam, aż będzie miękka. W końcowej fazie smażenia dodajemy około 50 ml alkoholu. Gdy trochę odparuje, nakładamy wszystko na talerz. Podać można ją razem z ziemniakami, ryżem, kaszą bądź chlebem.

Ten rodzaj alkoholu idealnie nadaje się również do podkreślenia smaku schabu z dodatkiem owoców (najlepiej śliwek). Najpierw przygotowujemy marynatę z użyciem oliwy, soli, pieprzu, posiekanej cebuli i czosnku, a także bukietem ziół (może być bazylia, oregano oraz natka pietruszki). Opłukane i osuszone mięso wkładamy do miski, a następnie polewamy marynatą. Całość chowamy do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie umieszczamy mięso do naczynia żaroodpornego, a następnie rozstawiamy wokół niego pokrojone śliwki. Do marynaty dodajemy łyżkę miodu rozrobionego w 1/3 szklanki wody, a także liść laurowy, sól i pieprz. Gotową mieszankę wylewamy na mięso, które potem pieczemy przez 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie mięso przekładamy do innego naczynia, a następnie polewamy 3 łyżkami whisky. Wszystko powinno piec się jeszcze przez około 5 minut.

Bardzo smaczne są również różnego rodzaju desery z whisky. Godny polecenie jest zwłaszcza przysmak o nazwie Atholl Brose. Na samym początku musimy opiec 4 łyżki płatków owsianych – w tym celu umieszczamy je na folii aluminiowej, a następnie wkładamy na 3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę, a potem mieszamy ją z twarożkiem naturalnym, 2 łyżkami miodu oraz 2 łyżkami szkockiej. Wszystko należy dokładnie wymieszać oraz połączyć z płatkami owsianymi. Tego typu krem wlewamy do pucharków, co jakiś czas wsypując maliny, tak aby stworzyły się warstwy. Na samą górę dodajemy kolejną porcję malin i gotowe.