Sezon na maliny trwa! Ich walory smakowe są niepowtarzalne, a mnogość zastosowań w kuchni pozwala na niemal nieograniczoną kreatywność w tym zakresie. Pyszny malinowy sok? Słodki dżem? Energetyczny koktajl czy orzeźwiający sorbet?
Możliwości jest mnóstwo, ale eksperci Ahmad Tea London tym razem postanowili przedstawić przepis na wegetariańskie i bezglutenowe, fasolowe brownie z malinami i z polewą z dodatkiem herbaty.
Brownie z malinami z polewą z dodatkiem herbaty
Składniki:
Ciasto:
- puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju kokosowego
Dekoracja:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 gram świeżych malin
- 3 łyżki liściastej Ahmad Tea London Pure Green
Sos malinowy:
- 150 g świeżych malin
- 1 łyżeczka cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- 1. Dobrze opłucz i odsącz fasolę
- 2. Wszystkie składniki wrzuć do miski
- 3. Zblenduj je na gładką masę (czynność powinna zająć ok. 5 minut… by nikt nie domyślił się później, że je ciasto z fasoli )
- 4. Przelej masę do formy
- 5. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 45 minut
- 6. Odstaw do przestygnięcia
Dekoracja:
- 1. Zblenduj liście zielonej herbaty
- 2. Roztop tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej
- 3. Do płynnej formy dodaj rozdrobnione liście herbaty
- 4. Polewę rozprowadź po wierzchu ciasta i udekoruj je świeżymi malinami – jedna przy drugiej
Sos malinowy:
- 1. Do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny oraz maliny
- 2. Zblenduj wszystko na gładką masę
Smacznego!