Idealny przepis na fasolowe brownie z… dodatkiem herbaty!

    -

    Sezon na maliny trwa! Ich walory smakowe są niepowtarzalne, a mnogość zastosowań w kuchni pozwala na niemal nieograniczoną kreatywność w tym zakresie. Pyszny malinowy sok? Słodki dżem? Energetyczny koktajl czy orzeźwiający sorbet?

    Możliwości jest mnóstwo, ale eksperci Ahmad Tea London tym razem postanowili przedstawić przepis na wegetariańskie i bezglutenowe, fasolowe brownie z malinami i z polewą z dodatkiem herbaty.

    brownie malinowe shutterstock

    Brownie z malinami z polewą z dodatkiem herbaty

    Składniki:

    Ciasto:

    • puszka czerwonej fasoli
    • 2 jajka
    • 2 łyżki ksylitolu
    • 4 łyżki gorzkiego kakao
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżka oleju kokosowego

    Dekoracja:

    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    • 150 gram świeżych malin
    • 3 łyżki liściastej Ahmad Tea London Pure Green

    Sos malinowy:

    • 150 g świeżych malin
    • 1 łyżeczka cytryny
    • 1 łyżka cukru pudru

    Sposób przygotowania:

    • 1. Dobrze opłucz i odsącz fasolę
    • 2. Wszystkie składniki wrzuć do miski
    • 3. Zblenduj je na gładką masę (czynność powinna zająć ok. 5 minut… by nikt nie domyślił się później, że je ciasto z fasoli  )
    • 4. Przelej masę do formy
    • 5. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 45 minut
    • 6. Odstaw do przestygnięcia

    Dekoracja:

    • 1. Zblenduj liście zielonej herbaty
    • 2. Roztop tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej
    • 3. Do płynnej formy dodaj rozdrobnione liście herbaty
    • 4. Polewę rozprowadź po wierzchu ciasta i udekoruj je świeżymi malinami – jedna przy drugiej

    Sos malinowy:

    • 1. Do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny oraz maliny
    • 2. Zblenduj wszystko na gładką masę

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza