Nasza propozycja na lekki posiłek – jajko w koszulce, podane z podsmażonym boczkiem, pieczarkami i polane sosem holenderskim domowej roboty. Smacznego!

Składniki:

  • Kilka grzanek lub bułek
  • 4 jajka
  • kilka plasterków świeżego boczku
  • pieczarki pokrojone w plasterki (ilość wedle uznania)
  • 150g klarowanego masła
  • 2 żółtka
  • sok z ¼ cytryny
  • sól i pieprz

jajka w koszulkach banner

Przygotowanie

  1. Przygotuj jajka w koszulkach (jeśli nie wiesz jak, kliknij w banner powyżej).
  2. Na lekko natłuszczonej patelni usmaż boczek.
  3. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone pieczarki.
  4. Na sos: zagotuj w garnku wodę, postaw na niej metalową miskę i wlej żółtka.
  5. Przez 3-4 minuty ubijaj żółtka w kąpieli wodnej, aż powstanie jasna, gęsta masa.
  6. Miskę zdejmij z garnka, powoli dodawaj podgrzane uprzednio klarowane masło, cały czas mieszaj trzepaczką.
  7. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem.
  8. Ułóż na grzance boczek i gotowe jajko, posyp pieczarkami i polej sosem.
  9. Podawaj jeszcze ciepłe z gałązką tymianku. Smacznego!