Nasza propozycja na lekki posiłek – jajko w koszulce, podane z podsmażonym boczkiem, pieczarkami i polane sosem holenderskim domowej roboty. Smacznego!
Składniki:
- Kilka grzanek lub bułek
- 4 jajka
- kilka plasterków świeżego boczku
- pieczarki pokrojone w plasterki (ilość wedle uznania)
- 150g klarowanego masła
- 2 żółtka
- sok z ¼ cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Przygotuj jajka w koszulkach (jeśli nie wiesz jak, kliknij w banner powyżej).
- Na lekko natłuszczonej patelni usmaż boczek.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojone pieczarki.
- Na sos: zagotuj w garnku wodę, postaw na niej metalową miskę i wlej żółtka.
- Przez 3-4 minuty ubijaj żółtka w kąpieli wodnej, aż powstanie jasna, gęsta masa.
- Miskę zdejmij z garnka, powoli dodawaj podgrzane uprzednio klarowane masło, cały czas mieszaj trzepaczką.
- Gotowy sos dopraw solą i pieprzem.
- Ułóż na grzance boczek i gotowe jajko, posyp pieczarkami i polej sosem.
- Podawaj jeszcze ciepłe z gałązką tymianku. Smacznego!