Więcej
    Strona głównaKulinariaŚniadanieJajka w koszulkach z sosem holenderskim

    Jajka w koszulkach z sosem holenderskim

    Nasza propozycja na lekki posiłek – jajko w koszulce, podane z podsmażonym boczkiem, pieczarkami i polane sosem holenderskim domowej roboty. Smacznego!

    Składniki:

    • Kilka grzanek lub bułek
    • 4 jajka
    • kilka plasterków świeżego boczku
    • pieczarki pokrojone w plasterki (ilość wedle uznania)
    • 150g klarowanego masła
    • 2 żółtka
    • sok z ¼ cytryny
    • sól i pieprz

    Przygotowanie

    1. Przygotuj jajka w koszulkach (jeśli nie wiesz jak, kliknij w banner powyżej).
    2. Na lekko natłuszczonej patelni usmaż boczek.
    3. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone pieczarki.
    4. Na sos: zagotuj w garnku wodę, postaw na niej metalową miskę i wlej żółtka.
    5. Przez 3-4 minuty ubijaj żółtka w kąpieli wodnej, aż powstanie jasna, gęsta masa.
    6. Miskę zdejmij z garnka, powoli dodawaj podgrzane uprzednio klarowane masło, cały czas mieszaj trzepaczką.
    7. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem.
    8. Ułóż na grzance boczek i gotowe jajko, posyp pieczarkami i polej sosem.
    9. Podawaj jeszcze ciepłe z gałązką tymianku. Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj