Dzisiejszy rynek sprzętu gastronomicznego pełen jest różnorodnych urządzeń i akcesoriów. Podjęcie decyzji zakupowej może okazać się więc prawdziwym wyzwaniem. W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci więc, jak wybrać jeden z niezbędnych elementów wyposażenia każdej kuchni, czyli patelnię gastronomiczną. Jest to podstawowe narzędzie w rękach każdego kucharza. Nie może zatem zabraknąć go w żadnym lokalu!

Jaka patelnia będzie najlepsza do pracy w gastronomii?

Wybór odpowiedniej patelni gastronomicznej może okazać się kluczowy dla efektywnego przygotowywania potraw w Twojej kuchni. Warto więc zatroszczyć się o to, aby podjęta przez Ciebie decyzja była w pełni świadoma i podyktowana realnymi potrzebami. Jak tego dokonać?

Przede wszystkim zainwestuj w profesjonalne naczynia. Przygotowywanie potraw w lokalu gastronomicznym stawia wyższe wymagania niż gotowanie dla siebie, czy też rodziny. Należy zatem mieć to na uwadze i wybrać produkt, który sprosta stawianym mu wyzwaniom.

Po pierwsze: patelnia gastronomiczna

Potrzebować będziesz zatem profesjonalnej patelni gastronomicznej – i to nie jednej, a najlepiej kilku różnych. Odpowiednio użytkowana i właściwie czyszczona będzie służyła Ci przez długie lata, nieustannie troszcząc się o wyśmienity smak przyrządzanych potraw.

Po drugie: modele klasyczne i niestandardowe

Sięgnij przede wszystkim po modele klasyczne ze stali lub aluminium. Przeanalizuj także serwowane menu i na jego podstawie dobierz też inne patelnie, które umożliwią przygotowanie różnorodnych dań dla większej liczby gości. Koniecznie zwróć uwagę na to, aby patelnia szybko się nagrzewała i była łatwa w utrzymaniu w czystości. Szeroki wybór różnorodnych patelni gastronomicznych znajdziesz np. pod linkiem https://gastromix.pl/1049-Patelnie-gastronomiczne. Prowadzi on na stronę renomowanego e-sklepu oferującego profesjonalny sprzęt gastronomiczny.

Jaką patelnię gastronomiczną wybrać? Podstawowe kryteria

Rynek wyposażenia gastronomicznego oferuje wiele różnorodnych opcji. Nic więc dziwnego, że zakup patelni gastronomicznej może okazać się dla Ciebie sporym wyzwaniem. Chcemy więc ułatwić Ci decyzję, prezentując podstawowe kryteria, którym powinieneś przyjrzeć się nieco bliżej:

– przeznaczenie – wyróżniamy patelnie uniwersalne oraz te przeznaczone do określonego użytku, np. patelnie grillowe wyposażone w ryflowaną powierzchnię. Warto zwrócić także uwagę na kompatybilność naczynia z daną kuchenką. Wymagane jest to zwłaszcza przy kuchenkach indukcyjnych, w przypadku których patelnia powinna mieć magnetyczny spód. To właśnie dlatego konieczne jest zaznajomienie się z opisem produktu przed jego zakupem;

 średnica – w gastronomii wymaga się kilku patelni w różnych rozmiarach. Co ciekawe, wbrew pozorom wcale nie należy rezygnować z naczyń mniejszych. Mogą się one przydać np. podczas smażenia jajek, prażenia, czy też przygotowywania innych dań dla mniejszej liczby osób;

– głębokość – nie kieruj się przekonaniem, że im głębsza patelnia, tym lepiej. Ono wcale nie jest prawdziwe. Wartość tę należy dostosować do przygotowywanego dania i wielkości przyrządzanych porcji;

– uchwyt – powinien być ergonomiczny. Wówczas będzie dobrze układał się w dłoni, co istotnie wpłynie na komfort gotowania. Uchwyt nie może się też nagrzewać;

– powłoka – to kwestia, która budzi najwięcej wątpliwości. Do wyboru masz m.in. patelnię gastronomiczną stalową, żeliwną czy też teflonową. Każda z nich odznacza się nieco innymi cechami. Stalowe uznawane są za niezniszczalne, przez co są bardzo często wybierane. Wolniej się jednak nagrzewają. Żeliwne z kolei dobrze się nagrzewają i długo utrzymują ciepło, lecz są dość ciężkie. Po patelnię teflonową warto natomiast sięgnąć podczas smażenia beztłuszczowego. Jest ona bowiem nieprzywierająca.

Podejmując tak szczegółową analizę zakupową, z pewnością znajdziesz naczynie, które sprosta Twoim potrzebom i oczekiwaniom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj