KulinariaZupyJarzynka w głębokim talerzu

Jarzynka w głębokim talerzu

-

Wiosna to czas nowych możliwości. Zmienia się wówczas nie tylko pogoda, ale też nasze nastawienie do życia. Jesteśmy bardziej otwarci na zmiany, więc często wykorzystujemy tę motywację do zmian w naszej codziennej diecie. Tym samym w naszym menu królują owoce i warzywa. Jak je wykorzystać?

Przegląd wiosny na talerzu

Zupa jarzynowa to z pewnością jedna z najbardziej kolorowych i najzdrowszych zup. Jej stworzenie może być iście „zdrowotną ścieżką”. Pierwszy krok to oczywiście dobór składników, które będzie zawierać nasza jarzynowa. Po wybrane warzywa warto udać się na targowisko bądź do pobliskiego warzywniaka. Wtedy przygotowywanie potrawy nabierze bardziej wiosennego i kompleksowego charakteru. W końcu miło wyjść z domu i spacerkiem udać się po ulubione warzywa, a dodatkowo nacieszyć oczy tętniącą życiem przyrodą.

Co do garnka włożyć?

Jakie warzywa należą do naszych ulubionych? Na szczycie listy znajdzie się z pewnością kalafior czy brokuł, ale też świeże ziemniaki i marchew. Wiosna daje nam jednak dodatkowe możliwości, jak np. sezonowe warzywa takie jak botwinka, jarmuż, szparagi. Te ostatnie, mimo że częściej wykorzystywane są do dań głównych, świetnie nadają się również jako składnik zup. Więcej sprawdzonych zestawień znajdziesz na stronie: https:/zakochanewzupach.pl/tag/jarzynowa/ .

Zioła, przyprawy i inne sprawy

Warzywa, które są bazowym składnikiem zup jarzynowych czy chłodników nabierają głębokiego smaku dopiero po zestawieniu ich z odpowiednio dobranymi ziołami i przyprawami. Wiosną królują oczywiście szczypior, pietruszka i koperek, ale też inne dodatki jak np. rzeżucha. Ważne jest też odpowiednie „podkręcenie” smaku zupy ziołami. Przykładowym, udanym zestawieniem jest np. zupa kalafiorowa z curry.

W zestawieniu z warzywami

Zupy jarzynowe nie muszą się oczywiście składać tylko i wyłącznie z warzyw. Świetnymi propozycjami, zwłaszcza dla dzieci, są np. zupy jarzynowe z kolorowymi makaronikami czy kremy warzywne z grzankami. Innymi smacznymi dodatkami mogą być np. jajka bądź pulpeciki mięsne. Te ostatnie sprawią, że zupa będzie o wiele bardziej treściwa.

Kolorowy zawrót głowy

Zupa jarzynowa jest dla nas prawdziwym polem do popisu. Mamy do dyspozycji szereg warzyw, które nie są dostępne w sklepach zimą. Nasze talerze powinny więc zawierać jak najwięcej barw. W końcu wiosna nadaje kolor nie tylko przyrodzie.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie