Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

    -

    Przepis lekki, szybki, a przy tym odświeżający – smażone klopsiki z cytryną i majerankiem to pomysł na szybki, smaczny obiad.

    Składniki na 24 klopsiki:

    • 480 g mielonej cielęciny
    • 4 g suszonego, mielonego majeranku
    • 50 ml soku z cytryn Limmi
    • 20 g tartego sera typu parmezan
    • 2 średniej wielkości jajka
    • 10 g bułki tartej
    • 60 g mąki
    • olej roślinny
    • sól, pieprz
    • 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

    Sposób przygotowania:

    1. Włóż mięso mielone do dużej miski.
    2. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą.
    3. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
    4. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
    5. Uformowane klopsiki obtocz w mące.
    6. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury ( 170 stopni Celsjusza).
    7. Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony.
    8. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

    Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza