Obiad nie musi być tłusty i ciężki. Pyszne kotlety z indyka w sosie musztardowym to właśnie pomysł na obiad z małą ilością tłuszczu.

Produkty:

  • 1 łyżka oliwy
  • 4 kotlety z piersi indyka
  • 15 g margaryny
  • 15 g mąki
  • 300 ml półtłustego mleka
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • czarny pieprz
  • świeże zioła: bazylia, szczypiorek, kolendra do przybrania

Przygotowanie:

  1. Oliwę rozgrzej na patelni. Kotlety ułóż na patelni i smaż z obu stron, aż będą miękkie i zbrązowieją.
  2. Margarynę rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i mieszaj na ogniu przez minutę. Zdejmij z ognia i stopniowo wlewaj mleko, mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek.
  3. Rondel z rozpuszczoną margaryną, mąką i mlekiem ponownie postaw na ogień, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje.
  4. Jak sos zgęstnieje gotuj go na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie dopraw go musztardą i czarnym pieprzem.
  5. Kotlety polej sosem musztardowym i podawaj ze świeżymi ziołami.

Smacznego!