Obiad nie musi być tłusty i ciężki. Pyszne kotlety z indyka w sosie musztardowym to właśnie pomysł na obiad z małą ilością tłuszczu.
Produkty:
- 1 łyżka oliwy
- 4 kotlety z piersi indyka
- 15 g margaryny
- 15 g mąki
- 300 ml półtłustego mleka
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- czarny pieprz
- świeże zioła: bazylia, szczypiorek, kolendra do przybrania
Przygotowanie:
- Oliwę rozgrzej na patelni. Kotlety ułóż na patelni i smaż z obu stron, aż będą miękkie i zbrązowieją.
- Margarynę rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i mieszaj na ogniu przez minutę. Zdejmij z ognia i stopniowo wlewaj mleko, mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek.
- Rondel z rozpuszczoną margaryną, mąką i mlekiem ponownie postaw na ogień, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje.
- Jak sos zgęstnieje gotuj go na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie dopraw go musztardą i czarnym pieprzem.
- Kotlety polej sosem musztardowym i podawaj ze świeżymi ziołami.
Smacznego!