Kotlety z indyka z sosem musztardowym

    -

    Obiad nie musi być tłusty i ciężki. Pyszne kotlety z indyka w sosie musztardowym to właśnie pomysł na obiad z małą ilością tłuszczu.

    Produkty:

    • 1 łyżka oliwy
    • 4 kotlety z piersi indyka
    • 15 g margaryny
    • 15 g mąki
    • 300 ml półtłustego mleka
    • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • czarny pieprz
    • świeże zioła: bazylia, szczypiorek, kolendra do przybrania

    Przygotowanie:

    1. Oliwę rozgrzej na patelni. Kotlety ułóż na patelni i smaż z obu stron, aż będą miękkie i zbrązowieją.
    2. Margarynę rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i mieszaj na ogniu przez minutę. Zdejmij z ognia i stopniowo wlewaj mleko, mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek.
    3. Rondel z rozpuszczoną margaryną, mąką i mlekiem ponownie postaw na ogień, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje.
    4. Jak sos zgęstnieje gotuj go na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie dopraw go musztardą i czarnym pieprzem.
    5. Kotlety polej sosem musztardowym i podawaj ze świeżymi ziołami.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza