Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami

    -

    Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

    Składniki:

    – masło domowego wyrobu na bazie 3 Śmietanek 42% 250g (np. „OSM Piątnica”)

    – jajka 3 szt.

    – cukier 1 szklanka

    – cukier waniliowy 2 łyżeczki

    – sok z cytryny 2 łyżeczki

    – starta skórka cytrynowa 2 łyżeczki

    – kruche tartaletki

    – ulubione świeże owoce

    Wykonanie domowego masła:

    Trzy schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

    Wykonanie kremu:

    Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami pod koniec ubijania szklankę cukru i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka jajek i jeszcze przez chwilę ubijać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Do utartego masła, małymi porcjami dodawać wcześniej ubite białka i dalej ucierać do całkowitego połączenia. Do gotowego kremu dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotowe tartaletki wypełnić gotowym kremem, a na wierzch wyłożyć ulubione owoce.

    kruche tartaletki z kremem maslano cytrynowym i owocami

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza