Szybkie, smaczne i ekstremalnie sycące – mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym to doskonały deser do zimowej herbaty!

Składniki na ok. 12 tartaletek:

  • 500 g orzeszków ziemnych
  • 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  • 10 daktyli (opcjonalnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

  1. Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru.
  2. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze.
  3. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych.
  4. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę.
  5. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny.
  6. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.
  7. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake.
  8. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.