Mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu

    -

    Szybkie, smaczne i ekstremalnie sycące – mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym to doskonały deser do zimowej herbaty!

    Składniki na ok. 12 tartaletek:

    • 500 g orzeszków ziemnych
    • 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
    • 10 daktyli (opcjonalnie)
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki wody
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. Dan Cake)

    Przygotowanie:

    1. Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru.
    2. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze.
    3. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych.
    4. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę.
    5. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny.
    6. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.
    7. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake.
    8. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza