Szybkie, smaczne i ekstremalnie sycące – mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym to doskonały deser do zimowej herbaty!
Składniki na ok. 12 tartaletek:
- 500 g orzeszków ziemnych
- 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 10 daktyli (opcjonalnie)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
- Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru.
- Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze.
- Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych.
- Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę.
- Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny.
- Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.
- Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake.
- Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.