Odkryj tajemnicę francuskich deserów – perfekcyjne crème brûlée i suflet czekoladowy

    -

    Uwielbiasz francuskie desery, jednak obawiasz się, że te wykonane własnoręcznie nie sprostają Twoim oczekiwaniom? Poznaj nasze patenty i przekonaj się jak w szybki i prosty sposób samodzielnie przygotować pyszności rodem z najlepszej restauracji!

    Francuska kuchnia słynie nie tylko z wykwintnych dań, ale i finezyjnych deserów. Najpopularniejsze z nich to suflet czekoladowy, crème brûlée . Uchodzą one jednak za niezwykle trudne w przygotowaniu. Co sprawia, że większość osób mimo dużych umiejętności cukierniczych, obawia się ich przygotowywania?

    Suflet czekoladowy – palce lizać!

    Zanim rozwiążemy tę zagadkę warto dowiedzieć się czym charakteryzują się wyżej wymienione desery. Suflet to rodzaj wypieku na gorąco, przyrządzanego na bazie utartych z cukrem lub masłem żółtek jaj oraz piany z białek. Idealnie przyrządzony powinien mieć konsystencję lekkiej pianki z wilgotnym wnętrzem. Pieczony za długo będzie zupełnie suchy (niczym babka), niedopieczony stanie się zaś zwykłym zakalcem. Co gorsza – nawet ten pozornie perfekcyjnie przygotowany może okazać się klapą, gdyż nieostrożnie wyjęty z piekarnika ma tendencję do opadania. Jak zapobiec sufletowej wpadce?

    Najlepiej zaopatrzyć się w precyzyjny termometr do pieczenia, taki jak wielofunkcyjny termometr marki Leifheit. Posiada on jednocześnie dwie praktyczne funkcje: umożliwia kontrolę temperatury w piekarniku, a za pomocą długiego czujnika ze stali szlachetnej mierzy i wyświetla także temperaturę wewnątrz potrawy. Co ważne, obydwie skale można odczytać jednocześnie, dzięki czemu temperatura pieczenia będzie zawsze pod kontrolą. A właśnie odpowiednia temperatura pieczenia w dużej mierze odpowiada za sukces naszego deseru!

    2 1 2

    Delikatny crème brûlée z karmelizowanym cukrem

    Jakie trudności napotkamy przy przyrządzaniu crème brûlée? Przede wszystkim są to właściwe proporcje ciasta, odpowiednie połączenie składników oraz karmelizacja cukru na powierzchni deseru. Jak ułatwić sobie to zadanie i w jakie akcesoria warto zainwestować?

    Pierwszy na liście niezbędników jest zestaw do crème brûlée, np. marki Leifheit. Zajdziesz w nim wszystko, co będzie Ci potrzebne do przyrządzenia tego deseru. W zastawie znajdują się cztery ceramiczne naczynia żaroodporne oraz wygodny palnik do karmelizowania cukru. Idealnie dobrana wysokość oraz średnica foremek Leifheit pozwala na równomierne upieczenie i zastygnięcie kremu. Palnik pomaga zaś wykończyć deser w iście mistrzowskim stylu, dzięki czemu będzie wyglądał jak z najlepszej 5 – gwiazdkowej restauracji.

    Co jeszcze warto mieć w kuchni, by sprawnie przygotować każdy wypiek? Z pewnością miskę Mix&bake! To wyjątkowo wygodne naczynie nie tylko ułatwia mieszanie, ale także umożliwia kontrolowanie bałaganu w kuchni – a to wszystko, dzięki poręcznej przykrywce zapobiegającej rozchlapywaniu. Co równie ważne, pokrywka szczelnie zamyka i zabezpiecza zawartość miski przed utratą aromatu – możesz, więc przechowywać w niej żywność w lodówce. Świetny patent!

    3 1 0

    Sprawdzony przepis na crème brûlée

    Składniki:

    • 5 świeżych żółtek,
    • pół szklanki cukru,
    • łyżeczka esencji waniliowej,
    • 2 szklanki gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36%)
    • pół szklanki brązowego cukru.

    Wykonanie:

    W misce ubij żółtka z cukrem na gładką białą masę. Wciąż mieszając dodaj śmietanę i wanilię. Przygotowaną masę rozlej do specjalnych żaroodpornych naczynek, które następnie włóż do blaszki do pieczenia z wodą. Piecz ok. godziny w 135oC . Po wyciągnięciu z pieca deser ostudź i wstaw do lodówki na ok. 24 h. Przed podaniem posyp brązowym cukrem i przypiecz palnikiem w celu uzyskania chrupiącej skórki. Gotowe!

    Nasz przepis na suflet czekoladowy

    Składniki:

    • 80 g gorzkiej czekolady 70%,
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka kakao,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 1 łyżeczka masła (do posmarowania ramekinów).

    Wykonanie:

    Żółtka jaj miksuj z 3 łyżkami cukru, aż do podwojenia ich objętości. Dodaj czekoladę. W osobnym naczyniu ubij białka. Delikatnie połącz 1/3 masy białek z masą czekoladową. Dodaj pozostałą część i ostrożnie wymieszaj. Przygotowaną masę sufletową przelej do ramekinów. Suflety włóż do rozgrzanego piekarnika, a po 30 sekundach obniż temperaturę do 180 oC. Piecz około 15 minut. Podawaj na ciepło.

    Z pomysłowymi pomocnikami marki Leifheit pieczenie ciast i deserów jest prawdziwą przyjemnością. Od teraz Twoje crème brûlée będzie zawsze zwieńczone idealnie chrupiącą, karmelizowaną skorupką, a suflet czekoladowy nigdy nie opadnie. Zadziw swoich bliskich i zafunduj im ucztę w iście francuskim stylu. Już wiesz co zaserwujesz na deser. Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza