Przepis na deser z kremem i bezami

    -

    Chcesz zrobić słodką niespodziankę dla swojej drugiej połówki z okazji Walentynek? Przygotuj deser z kremem i bezami – przepis jest prosty, a efekt powali na kolana!

    Składniki

    • 300 g cukru pudru
    • 300 ml mleka
    • 230 g mąki pszennej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 150 g cukru
    • 100 g masła (miękkiego)
    • 4 jajka
    • 5 biszkoptów
    • drożdże instant
    • 1 dowolny aromat
    • bułka tarta

    Przygotowanie

    1. Wyłóż na stolnicę 200 g mąki pszennej, mąkę kukurydzianą, cukier, pół łyżeczki drożdży i startą skórkę z cytryny. W środku zrób zagłębienie, wbij 1 całe jajko i 1 żółtko, dodaj 1 łyżkę aromatu i miękkie masło w kawałkach. Ciasto zagnieć (tak żeby się połączyły wszystkie składniki), zrób kulę, zawiń w ściereczkę i odłóż na godzinę w chłodne miejsce.
    2. Z mleka odlej pół szklanki, resztę postaw na ogniu i dodaj 50 g cukru.
    3. Do miseczki wbij 2 żółtka, wsyp 30 g mąki i dobrze ubij małą trzepaczką, następnie dodaj pół szklanki zimnego mleka, a na końcu dodaj wrzące mleko. Dokładnie wymieszaj i przełóż masę do garnka, w którym gotowało się mleko i postaw na ogniu, cały czas mieszaj. Doprowadź do wrzenia, przelej do salaterki i ostudź.
    4. Po wystudzeniu kremu oraz po upływie czasu chłodzenia ciasta nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą formę do kruchego ciasta.
    5. Ciasto rozwałkuj na koło takiej wielkości, żeby pokryło dno i ścianki tortownicy. Przełóż ciasto do formy, a jego brzegi zwiń w rulonik. Dno ponakłuwaj widelcem i posyp pokruszonymi biszkoptami.
    6. Odważ 100 g białek, wlej do miseczki, dodaj 250 g przesianego przez sito cukru pudru i ubij na sztywno małą trzepaczką (od tego zależy czy beza się uda).
    7. Zimny krem wyłóż do formy i wygładź powierzchnię.
    8. Ubite białka włóż do płóciennego woreczka lub kartonowego lejka z ząbkowanym wylotem i wyciskaj na brzegi ciasta spore porcje bezy. Po powierzchni posyp przez sitko cukrem pudrem i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    9. Po upieczeniu wyjmij z pieca, ostudź i podawaj.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza