Pyszne lody na bazie zielonej herbaty

    -

    Zielona herbata to nie tylko bazowy składnik doskonałego naparu, ale również świetny produkt, dzięki któremu możemy stworzyć pyszne i orzeźwiające desery o niespotykanym smaku.

    Jednym z nich są lody orientalne, które w prosty sposób możemy przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu, jeśli będziemy mieli ochotę na coś słodkiego. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali prosty przepis na ten pyszny deser. Zielona herbata to prawdziwe źródło zdrowia – jej dobroczynne właściwości są nieocenione dla naszego organizmu. Zawiera bowiem wiele witamin i składników odżywczych. Ponadto posiada delikatny, unikatowy smak, którego nie można porównać z niczym innym.

    atl lody o smaku zielonej herbaty 1

    Lody na bazie zielonej herbaty

    Składniki:

    • 350 ml mleka
    • 6 torebek zielonej herbaty Green Tea Pure Ahmad Tea London
    • 350 ml śmietany kremówki
    • 5 żółtek jaj
    • 150 g cukru
    • 3 łyżki miodu

    Przygotowanie:

    Mleko podgrzewamy do momentu wrzenia. Garnek z gorącym mlekiem zdejmujemy z ognia i zanurzamy w nim torebki z herbatą Green Tea Pure Ahmad Tea London. Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie, nie usuwając torebek z herbatą, przykrywamy i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy torebki herbaty z mleka, wyciskając z nich jak najwięcej esencji. Do tak przygotowanego mleka dodajemy 240 ml śmietany kremówki i gotujemy mieszankę przez około 5 minut.

    W oddzielnej misce mieszamy żółtka, cukier i resztę śmietany kremówki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie stopniowo dodajemy mleko zagotowane z kremówką, cały czas mieszając. Całość przelewamy do rondla, dodajemy miód i podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. Nie doprowadzamy do wrzenia mieszaniny, podgrzewamy aż zgęstnieje. Następnie przecedzamy mieszankę przez sito o drobnych oczkach i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    atl lody o smaku zielonej herbaty 2

    Na koniec przelewamy mieszaninę do pojemnika odpornego na ujemne temperatury. Najpierw schładzamy ją w lodówce, a dopiero potem przenosimy do zamrażalnika. Podczas procesu mrożenia, co pewien czas mieszamy lody drewnianą łyżką, a pojawiające się kryształki usuwamy.

    Po kilku godzinach lody są gotowe – pyszne i kremowe!

    Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza