Pizze domowej roboty szybko się przyrządza i są przepyszne. Do robienia pizzy możesz zachęcić całą rodzinę, a każdy może udekorować ją swoimi ulubionymi dodatkami.
Produkty:
- 115g przesianej mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki z oliwy
- 1 nieduża cebula drobno pokrojona
- 225g pomidorów pokrojonych
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii plus kilka listków do dekoracji
- 9 niedużych przekrojonych na pół plasterków pepperoni
- 2 plasterki świeżej mozzarelli
Przygotowanie:
- Na patelni podduś cebulę, pomidory, przecier pomidorowy, bazylię i dodaj odrobinę pieprzu. Wszystko duś 20 minut.
- W tym czasie sporządź spody pizzy. Do dużej misy przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, oregano i dopraw. Dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek i 4 łyżki wody. Z tych składników wyrób ciasto.
- Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i ugniataj jedną minutę, następnie podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na plaster o średnicy 13 cm.
- Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i smaż na niej spody po 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
- Piekarnik rozgrzej z włączoną funkcją grilla. Spody pizzy posmaruj sosem pomidorowym. Z plasterków pepperoni utwórz płatki kwiatowe, a plasterki mozzarelli połóż pośrodku. Następnie pizze wstaw do piekarnika na 2 minuty do momentu aż ser się rozpuści. Całość udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!
Pomysł zaczerpnięty z : ”Szybko i smacznie- zabawne dania”,
Wydawnictwo Olesiejuk
Może zainteresujesz się przpisami na: