Pizze domowej roboty szybko się przyrządza i są przepyszne. Do robienia pizzy możesz zachęcić całą rodzinę, a każdy może udekorować ją swoimi ulubionymi dodatkami.

Produkty:

  • 115g przesianej mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki z oliwy
  • 1 nieduża cebula drobno pokrojona
  • 225g pomidorów pokrojonych
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii plus kilka listków do dekoracji
  • 9 niedużych przekrojonych na pół plasterków pepperoni
  • 2 plasterki świeżej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Na patelni podduś cebulę, pomidory, przecier pomidorowy, bazylię i dodaj odrobinę pieprzu. Wszystko duś 20 minut.
  2. W tym czasie sporządź spody pizzy. Do dużej misy przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, oregano i dopraw. Dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek i 4 łyżki wody. Z tych składników wyrób ciasto.
  3. Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i ugniataj jedną minutę, następnie podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na plaster o średnicy 13 cm.
  4. Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i smaż na niej spody po 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
  5. Piekarnik rozgrzej z włączoną funkcją grilla. Spody pizzy posmaruj sosem pomidorowym. Z plasterków pepperoni utwórz płatki kwiatowe, a plasterki mozzarelli połóż pośrodku. Następnie pizze wstaw do piekarnika na 2 minuty do momentu aż ser się rozpuści. Całość udekoruj listkami bazylii.

Smacznego!

Pomysł zaczerpnięty z : ”Szybko i smacznie- zabawne dania”,
Wydawnictwo Olesiejuk

Może zainteresujesz się przpisami na:

Żeberka i skrzydełka z grilla – sprawdzone przepisy

4 szybkie przepisy na smaczne dania z piekarnika