Dynia to nie tylko element dekoracyjny na Halloween, ale dynia to także doskonały produkt na smaczny posiłek. Nie wiesz jak przyrządzić danie z dyni? Przeczytaj poniższe przepisy na zupę z dyni oraz przepis na dżem z dyni.
Zupa z dyni na mleku
Produkty
- 80 dag dyni,
- 3 szklanki mleka,
- 5 dag masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz,
- 5 dag suszonych pestek dyni,
- 5 dag żurawiny.
Przygotowanie
- Z dyni wydrążyć miąższ, pokroić go w kostkę i zalać niewielką ilością wody. Gotować 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Po 20 minutach odstawić, ostudzić i przetrzeć przez sito.
- Pestki z dyni uprażyć na patelni.
- Mleko przegotować i dodać do przetartej dyni, wymieszać. Dodać masło i gotować 10 minut czasami mieszając.
- Zupę doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Zupę ozdobić pestkami z dyni i żurawiną. Można ją podawać z kluseczkami.
Zupa z dyni z warzywami i kiełbaską
Produkty
- dynia (ok. 1,5kg),
- 3 ziemniaki,
- 1 marchew,
- 1 papryka czerwona i zielona,
- 1 cebula,
- 3 kiełbasy,
- 20 dkg boczku, podgardla bądź pachwiny,
- sól, pieprz, papryka ostra,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki.
Przygotowanie
- Dynię obrać, pokroić w kostkę.
- Ziemniaki, obrać pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w słupki.
- Dynię, marchewkę, ziemniaki zalać bulionem warzywnym lub przegotowaną wodą, doprawić solą. Gotować.
- Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Gdy warzywa zaczną się gotować, zmniejszyć ogień, dodać cebulę z boczkiem.
- Paprykę pokroić w kostkę, kiełbasę w półplastry, również dusić. Dodać czosnek, paprykę w proszku, pieprz.
- Dołożyć do garnka z dynią i warzywami, doprawić solą do smaku.
- Zupy nie gotować na dużym ogniu, podawać z posiekaną pietruszką.
Dżem z dyni
Produkty
- 2,5 kilo dyni,
- 0,7-0,8 kg cukru,
- olejek cytrynowy,
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 2,5 opakowania galaretki (cytrynowa, pomarańczowa lub brzoskwiniowa).
Przygotowanie
- Dynię wieczorem obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem w dużym naczyniu, wymieszać i zostawić na noc.
- Rano przełożyć do garnka i gotować całość ok. godziny, często mieszając. Po ok.40 minutach gotowania dodać kilka kropli olejku cytrynowego (może być więcej, wg uznania) i kwasek cytrynowy. Pod koniec gotowania dodać galaretkę i ciągle mieszając gotować 3 minuty.
- Jeszcze gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem do ostudzenia.
Dżem z dyni jest pyszny. A im drobniej jest pokrojona dynia, tym dżem będzie bardziej kremowy, tzn. kawałki się ładnie rozgotują.