KulinariaCiasta i deseryŚwiąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis

Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis

-

Strucla z makiem i bakaliami to doskonałe ciasto, nieodmiennie kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia.

Składniki:

Nadzienie

  • 400 g maku mielonego BackMit
  • 400 ml mleka
  • 200 g rodzynek Kresto
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
  • 100 g migdałów tartych BackMit
  • 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
  • 1/2 szklanki cukru
  • olejek rumowy, kilka kropli
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju Rapso

Ciasto

  • 3/4 szklanki* mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju Rapso
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Lukier

  • 1 białko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

Wykonanie

  1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
  2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
  3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
  4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
  5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
  6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
  7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
  8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
  9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
  10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
  11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.

Najnowsze artykuły

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia„Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Musisz przeczytać

Muzyka klubowa dla początkujących

Większość z nas, zapytana, jakiej muzyki słuchamy, wzrusza ramionami...

Get the look – stylizacje prosto z Paris Fashion Week

O tym się mówi! Paryski Fashion Week to jedno...

Jak się wysypiać? Sprawdzone sposoby na dobry sen

Jak się wysypiać? Sprawdzone sposoby na dobry sen Sen to nie luksus – to warunek konieczny dla zdrowia. Zajmuje około...

Uzależnienie od sekstingu – gdy granica przyjemności zostaje przekroczona

Uzależnienie od sekstingu – czym jest i jak sobie z nim radzić? Seksting, czyli wysyłanie treści erotycznych przez komunikatory, stał...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie