Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis

    -

    Strucla z makiem i bakaliami to doskonałe ciasto, nieodmiennie kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia.

    Składniki:

    Nadzienie

    • 400 g maku mielonego BackMit
    • 400 ml mleka
    • 200 g rodzynek Kresto
    • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
    • 100 g migdałów tartych BackMit
    • 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
    • 1/2 szklanki cukru
    • olejek rumowy, kilka kropli
    • 100 g masła
    • 1 łyżka oleju Rapso

    Ciasto

    • 3/4 szklanki* mąki tortowej
    • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki oleju Rapso
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • szczypta soli

    Lukier

    • 1 białko
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • cukier puder

    Wykonanie

    1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
    2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
    3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
    4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
    5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
    6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
    7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
    8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
    9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
    10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
    11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza