Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.
Sznycle wieprzowe smażone w panierce
Produkty
- 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- plasterki cytryny do dekoracji
- 1,5 łyżki masła
Przygotowanie
- Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
- Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
- Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
- Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
- Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.
Sznycle podawać z frytkami i surówką.
Sznycle wieprzowe z pieczarkami
Produkty
- 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
- 250 g pieczarek
- 2 małe cebule
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie
- Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
- Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
- W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
- Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
- Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.
Smacznego!