Dzień Mamy, to wyjątkowy dzień w roku, który warto uczcić w szczególny sposób. Najlepszym pomysłem, który na pewno zaskoczy każdą mamę, będzie przygotowanie słodkiego, bezowego tortu z orzechami i bananowym musem!

Połączenie delikatnego kremu ze smakiem orzechów, spowoduje że tort stanie się bohaterem i najlepszym prezentem na ten dzień.

tort

Przepis na tort

Składniki na bezę

5 białek z jajek

250 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu ryzowego

Składniki na mus

120 g serka mascarpone

1 łyżeczka cukru wanilinowego

Pół szklanki śmietanki 36% (zimnej)

3 duże banany

100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

100 g migdałów Bakalland

460 g Kajmaku Bakalland

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni (bez termoobiegu). Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek. Podczas ubijania, stopniowo dodajemy cukier, nie przestając miksować. Gotowa piana powinna być bardzo sztywna i gęsta. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, masę ubijamy jeszcze przez ok. minutę. Następnie wykładamy ją na narysowany na papierze okrąg i delikatnie formujemy boki. Pieczemy przez pierwsze 30 minut w 120 stopniach, później zmniejszamy temperaturę i pieczemy ciasto przez ok. 2 godziny. Idealna beza powinna być chrupiąca na wierzchu, spodzie i po bokach, a w środku delikatnie wilgotna. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Miksujemy ser mascarpone, cukier waniliowy śmietankę i banany do momentu aż masa zesztywnieje. Krem wykładamy na upieczoną beze. Wszystko posypujemy posiekanymi orzechami, plasterkami bananów i ozdabiamy masą kajmakową.

SMACZNEGO!!!