Tort bezowy z orzechami i bananowym musem na Dzień Mamy

    -

    Dzień Mamy, to wyjątkowy dzień w roku, który warto uczcić w szczególny sposób. Najlepszym pomysłem, który na pewno zaskoczy każdą mamę, będzie przygotowanie słodkiego, bezowego tortu z orzechami i bananowym musem!

    Połączenie delikatnego kremu ze smakiem orzechów, spowoduje że tort stanie się bohaterem i najlepszym prezentem na ten dzień.

    tort

    Przepis na tort

    Składniki na bezę

    5 białek z jajek

    250 g cukru trzcinowego

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka octu ryzowego

    Składniki na mus

    120 g serka mascarpone

    1 łyżeczka cukru wanilinowego

    Pół szklanki śmietanki 36% (zimnej)

    3 duże banany

    100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

    100 g migdałów Bakalland

    460 g Kajmaku Bakalland

    Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni (bez termoobiegu). Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek. Podczas ubijania, stopniowo dodajemy cukier, nie przestając miksować. Gotowa piana powinna być bardzo sztywna i gęsta. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, masę ubijamy jeszcze przez ok. minutę. Następnie wykładamy ją na narysowany na papierze okrąg i delikatnie formujemy boki. Pieczemy przez pierwsze 30 minut w 120 stopniach, później zmniejszamy temperaturę i pieczemy ciasto przez ok. 2 godziny. Idealna beza powinna być chrupiąca na wierzchu, spodzie i po bokach, a w środku delikatnie wilgotna. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Miksujemy ser mascarpone, cukier waniliowy śmietankę i banany do momentu aż masa zesztywnieje. Krem wykładamy na upieczoną beze. Wszystko posypujemy posiekanymi orzechami, plasterkami bananów i ozdabiamy masą kajmakową.

    SMACZNEGO!!!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza