Owocowo-warzywne sałatki – obowiązkowy punkt wiosennego menu. Warzywa i owoce doskonale się nadają na lekki, smaczny i niskokaloryczny posiłek. Każdym z proponowanych przez nas przepisów na wiosenne sałatki oczarujesz nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza.
Wiosenna sałatka z łososiem i pieczarkami
Składniki
- 10 dag wędzonego łososia w plastrach
- 10 dag pieczarek
- 1 sałata karbowana
- 1 mała marchewka
- 1 pomarańcza
- 1 pęczek koperku
- 2 gałązki tymianku
- 1/2 cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki. Wrzuć na 3 minuty do osolonego wrzątku, następnie odsącz i odstaw do ostygnięcia.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki – pamiętaj, sałaty nigdy nie kroi się nożem! Od krojenia sałata robi się gorzka, i traci witaminy (przez reakcje ze stalą).
- Marchewkę obierz, oczyść i potnij na cienkie wiórki.
- Wędzonego łososia pokrój na małe kawałki.
- Pomarańczę przed obraniem musisz sparzyć we wrzątku. Po sparzeniu możesz ją obrać, i podzielić na mniejsze kawałki.
- Na koniec posiekaj koperek i tymianek (oczywiście po opłukaniu).
- Do miski dodawaj kolejno sałatę, pieczarki, łososia, pomarańczę, marchewkę i zioła – następnie skrop sokiem z cytryny i dolej oliwę. Przed podaniem dodaj sól i pieprz – jeśli zrobisz to wcześniej, warzywa puszczą dużo soku i przywiędną.
Sałatka wiosenna z jabłkiem i mozzarellą
Składniki
- 1 karbowana sałata
- 3 ziemniaki
- 1 jabłko
- kulka mozzarelli
- garść orzechów włoskich
- garść dowolnych kiełków
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 gałązki rozmarynu
- 1 cytryna
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Po ostudzeniu obierz i pokrój w plasterki – dodaj nieco soli.
- Orzechy, by wydobyć ich aromat, upraż na suchej patelni.
- Sałatę i kiełki umyj. Sałatę osusz i porwij na kawałki. Nie krój nożem!
- Umyte jabłko pokrój w ćwiartki, usuń pestki i potnij na plasterki. Skrop je sokiem z połówki cytryny, by nie zbrązowiały.
- Mozzarellę porwij na niewielkie kawałki.
- Połącz przygotowane wcześniej składniki.
Przygotowanie sosu
- Rozmaryn i tymianek umyj, posiekaj.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- W soku z drugiej połowy cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj rozmaryn, tymianek, czosnek oraz pieprz.
- Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja.
Gotową sałatkę przed podaniem polej sosem i starannie wymieszaj.
Sałatka wiosenna z brzoskwinią i mozzarellą
Składniki
- 2 brzoskwinie
- 1 sałata
- 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
- 10 dag szynki parmeńskiej
- 1 chili
- 3 gałązki bazylii
- 1 łyżka jasnego octu
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Brzoskwinie umyj, usuń pestkę, potnij na cząstki.
- Sałatę umyj i osusz, porwij na kawałki.
- Mozzarellę osącz z zalewy, szynkę parmeńską pokrój w kostkę.
- Połącz sałatę, brzoskwinie, szynkę parmeńską oraz mozzarellę.
Przygotowanie sosu
- Umytą bazylię posiekaj.
- Papryczkę chili przekrój na pół, usuń pestki (są najostrzejsze w smaku), posiekaj na drobno.
- W occie winnym rozpuść szczyptę soli, dodaj bazylię, chilli i pieprz. Dodaj 3 łyżki oliwy i mieszaj do momentu powstania aksamitnej emulsji.
Gotową sałatkę przed podaniem polej sosem i starannie wymieszaj.
Smacznego!