Owocowo-warzywne sałatki – obowiązkowy punkt wiosennego menu. Warzywa i owoce doskonale się nadają na lekki, smaczny i niskokaloryczny posiłek. Każdym z proponowanych przez nas przepisów na wiosenne sałatki oczarujesz nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza.

 

Wiosenna sałatka z łososiem i pieczarkami

wiosenne salatki owocowo warzywne 4

Składniki

  • 10 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 10 dag pieczarek
  • 1 sałata karbowana
  • 1 mała marchewka
  • 1 pomarańcza
  • 1 pęczek koperku
  • 2 gałązki tymianku
  • 1/2 cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki. Wrzuć na 3 minuty do osolonego wrzątku, następnie odsącz i odstaw do ostygnięcia.
  2. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki – pamiętaj, sałaty nigdy nie kroi się nożem! Od krojenia sałata robi się gorzka, i traci witaminy (przez reakcje ze stalą).
  3. Marchewkę obierz, oczyść i potnij na cienkie wiórki.
  4. Wędzonego łososia pokrój na małe kawałki.
  5. Pomarańczę przed obraniem musisz sparzyć we wrzątku. Po sparzeniu możesz ją obrać, i podzielić na mniejsze kawałki.
  6. Na koniec posiekaj koperek i tymianek (oczywiście po opłukaniu).
  7. Do miski dodawaj kolejno sałatę, pieczarki, łososia, pomarańczę, marchewkę i zioła – następnie skrop sokiem z cytryny i dolej oliwę. Przed podaniem dodaj sól i pieprz – jeśli zrobisz to wcześniej, warzywa puszczą dużo soku i przywiędną.

 

Sałatka wiosenna z jabłkiem i mozzarellą

wiosenne salatki owocowo warzywne 2

Składniki

  • 1 karbowana sałata
  • 3 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • kulka mozzarelli
  • garść orzechów włoskich
  • garść dowolnych kiełków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Po ostudzeniu obierz i pokrój w plasterki – dodaj nieco soli.
  2. Orzechy, by wydobyć ich aromat, upraż na suchej patelni.
  3. Sałatę i kiełki umyj. Sałatę osusz i porwij na kawałki. Nie krój nożem!
  4. Umyte jabłko pokrój w ćwiartki, usuń pestki i potnij na plasterki. Skrop je sokiem z połówki cytryny, by nie zbrązowiały.
  5. Mozzarellę porwij na niewielkie kawałki.
  6. Połącz przygotowane wcześniej składniki.

Przygotowanie sosu

  1. Rozmaryn i tymianek umyj, posiekaj.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. W soku z drugiej połowy cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj rozmaryn, tymianek, czosnek oraz pieprz.
  4. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja.

Gotową sałatkę przed podaniem polej sosem i starannie wymieszaj.

 

Sałatka wiosenna z brzoskwinią i mozzarellą

wiosenne salatki owocowo warzywne 1

Składniki

  • 2 brzoskwinie
  • 1 sałata
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
  • 10 dag szynki parmeńskiej
  • 1 chili
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 łyżka jasnego octu
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie umyj, usuń pestkę, potnij na cząstki.
  2. Sałatę umyj i osusz, porwij na kawałki.
  3. Mozzarellę osącz z zalewy, szynkę parmeńską pokrój w kostkę.
  4. Połącz sałatę, brzoskwinie, szynkę parmeńską oraz mozzarellę.

Przygotowanie sosu

  1. Umytą bazylię posiekaj.
  2. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń pestki (są najostrzejsze w smaku), posiekaj na drobno.
  3. W occie winnym rozpuść szczyptę soli, dodaj bazylię, chilli i pieprz. Dodaj 3 łyżki oliwy i mieszaj do momentu powstania aksamitnej emulsji.

Gotową sałatkę przed podaniem polej sosem i starannie wymieszaj.

Smacznego!