Wiosenne sałatki – 3 przepisy na lekki posiłek

    -

    Owocowo-warzywne sałatki – obowiązkowy punkt wiosennego menu. Warzywa i owoce doskonale się nadają na lekki, smaczny i niskokaloryczny posiłek. Każdym z proponowanych przez nas przepisów na wiosenne sałatki oczarujesz nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza.

     

    Wiosenna sałatka z łososiem i pieczarkami

    wiosenne salatki owocowo warzywne 4

    Składniki

    • 10 dag wędzonego łososia w plastrach
    • 10 dag pieczarek
    • 1 sałata karbowana
    • 1 mała marchewka
    • 1 pomarańcza
    • 1 pęczek koperku
    • 2 gałązki tymianku
    • 1/2 cytryny
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki. Wrzuć na 3 minuty do osolonego wrzątku, następnie odsącz i odstaw do ostygnięcia.
    2. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki – pamiętaj, sałaty nigdy nie kroi się nożem! Od krojenia sałata robi się gorzka, i traci witaminy (przez reakcje ze stalą).
    3. Marchewkę obierz, oczyść i potnij na cienkie wiórki.
    4. Wędzonego łososia pokrój na małe kawałki.
    5. Pomarańczę przed obraniem musisz sparzyć we wrzątku. Po sparzeniu możesz ją obrać, i podzielić na mniejsze kawałki.
    6. Na koniec posiekaj koperek i tymianek (oczywiście po opłukaniu).
    7. Do miski dodawaj kolejno sałatę, pieczarki, łososia, pomarańczę, marchewkę i zioła – następnie skrop sokiem z cytryny i dolej oliwę. Przed podaniem dodaj sól i pieprz – jeśli zrobisz to wcześniej, warzywa puszczą dużo soku i przywiędną.

     

    Sałatka wiosenna z jabłkiem i mozzarellą

    wiosenne salatki owocowo warzywne 2

    Składniki

    • 1 karbowana sałata
    • 3 ziemniaki
    • 1 jabłko
    • kulka mozzarelli
    • garść orzechów włoskich
    • garść dowolnych kiełków
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 gałązki rozmarynu
    • 1 cytryna
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Po ostudzeniu obierz i pokrój w plasterki – dodaj nieco soli.
    2. Orzechy, by wydobyć ich aromat, upraż na suchej patelni.
    3. Sałatę i kiełki umyj. Sałatę osusz i porwij na kawałki. Nie krój nożem!
    4. Umyte jabłko pokrój w ćwiartki, usuń pestki i potnij na plasterki. Skrop je sokiem z połówki cytryny, by nie zbrązowiały.
    5. Mozzarellę porwij na niewielkie kawałki.
    6. Połącz przygotowane wcześniej składniki.

    Przygotowanie sosu

    1. Rozmaryn i tymianek umyj, posiekaj.
    2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
    3. W soku z drugiej połowy cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj rozmaryn, tymianek, czosnek oraz pieprz.
    4. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja.

    Gotową sałatkę przed podaniem polej sosem i starannie wymieszaj.

     

    Sałatka wiosenna z brzoskwinią i mozzarellą

    wiosenne salatki owocowo warzywne 1

    Składniki

    • 2 brzoskwinie
    • 1 sałata
    • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
    • 10 dag szynki parmeńskiej
    • 1 chili
    • 3 gałązki bazylii
    • 1 łyżka jasnego octu
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Brzoskwinie umyj, usuń pestkę, potnij na cząstki.
    2. Sałatę umyj i osusz, porwij na kawałki.
    3. Mozzarellę osącz z zalewy, szynkę parmeńską pokrój w kostkę.
    4. Połącz sałatę, brzoskwinie, szynkę parmeńską oraz mozzarellę.

    Przygotowanie sosu

    1. Umytą bazylię posiekaj.
    2. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń pestki (są najostrzejsze w smaku), posiekaj na drobno.
    3. W occie winnym rozpuść szczyptę soli, dodaj bazylię, chilli i pieprz. Dodaj 3 łyżki oliwy i mieszaj do momentu powstania aksamitnej emulsji.

    Gotową sałatkę przed podaniem polej sosem i starannie wymieszaj.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza