Wiosenne sałatki – na pierwsze słoneczne dni

    -

    Po długiej zimie wszyscy tęsknią za wiosną, a co się z tym łączy aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Zaczynamy więc sezon na zdrowe i lekkie przekąski- sezon sałatkowy:) Sałatki są super posiłkiem, ponieważ szybko się je przygotowuje i są małokaloryczne.

    Zielona sałata z pomidorami i winegretem

    Składniki

    • 1 sałata głowiasta lub lodowa
    • 3 małe pomidory
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie

    Przyrządzamy winegret: cebulę bardzo drobno posiekać, wymieszać z musztardą, solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez prasę czosnkiem i mieszając wlewać powoli oliwę. Sałatę oczyścić, rozdzielić liście, opłukać i pozostawić na sicie. Gdy woda już ocieknie rozerwać ją na kawałki. Umyte pomidory przeciąć na pół, usunąć kawałki przy szypułkach, a następnie pociąć w ósemki. Sałatę przemieszać z pomidorami i zalać winegretem.

    Sałatka z papryki

    Składniki

    • 1 czerwona papryka
    • 1 zielona papryka
    • 1 żółta papryka
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • sól

    Sos

    • 4 łyżeczki oliwy
    • 3 łyżeczki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • sól

    Przygotowanie

    Papryki umyć, osączyć, oczyścić z gniazd i pokroić w cienkie krążki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w talarki. Czosnek przekroić i natrzeć nim talerz do sałatki. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. Paprykę oraz cebulę ułożyć na talerzu, posolić i polać sosem.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza