Po długiej zimie wszyscy tęsknią za wiosną, a co się z tym łączy aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Zaczynamy więc sezon na zdrowe i lekkie przekąski- sezon sałatkowy:) Sałatki są super posiłkiem, ponieważ szybko się je przygotowuje i są małokaloryczne.
Zielona sałata z pomidorami i winegretem
Składniki
- 1 sałata głowiasta lub lodowa
- 3 małe pomidory
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
Przyrządzamy winegret: cebulę bardzo drobno posiekać, wymieszać z musztardą, solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez prasę czosnkiem i mieszając wlewać powoli oliwę. Sałatę oczyścić, rozdzielić liście, opłukać i pozostawić na sicie. Gdy woda już ocieknie rozerwać ją na kawałki. Umyte pomidory przeciąć na pół, usunąć kawałki przy szypułkach, a następnie pociąć w ósemki. Sałatę przemieszać z pomidorami i zalać winegretem.
Sałatka z papryki
Składniki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
Sos
- 4 łyżeczki oliwy
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól
Przygotowanie
Papryki umyć, osączyć, oczyścić z gniazd i pokroić w cienkie krążki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w talarki. Czosnek przekroić i natrzeć nim talerz do sałatki. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. Paprykę oraz cebulę ułożyć na talerzu, posolić i polać sosem.