KulinariaZupyZielono mi! Szpinakowa zupa krem z kurczakiem i serem...

Zielono mi! Szpinakowa zupa krem z kurczakiem i serem feta

-

Sezonowe dania kuszą aromatami i kolorami wprost z natury. Świeże warzywa i owoce wprowadzają do kuchni wakacyjny, optymistyczny klimat, dając bazę do przygotowania wyśmienitych, lekkich potraw. Szpinakowa zupa krem z kurczakiem, serem feta i aromatycznymi przyprawami Appetita to propozycja idealnego lunchu, doskonałego o każdej porze roku.

Szpinak – kiedyś postrach wszystkich dzieci, dziś – warzywo cenione za oryginalny smak i wartości odżywcze. Ten składnik można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, tworząc kreatywne dania, które pokochają mali i duzi miłośnicy ciekawych smaków. Naleśniki, tarty, roladki, pierogi – warto poznać szpinak w różnych odsłonach. Jedną z nich są zupy krem. Idealne na lato i zimę, jeśli sięgamy po szpinak mrożony. To danie szybkie i proste do przygotowania, lekkie, ale sycące.

Pełnię smaku szpinakowej zupy krem podkreśli lekko pikantna pierś z kurczaka, wyrazisty ser feta oraz dodatek aromatycznych przypraw i ziół Appetita. Orientalna gałka muszkatołowa, szczypta pieprzu mielonego i suszona pietruszka podkręcą smak potrawy. Taka zupa jest znakomitym pomysłem na lunch czy podwieczorek – warto wypróbować przepis i rozkoszować się szpinakową przyjemnością smaku!

Szpinakowa zupa krem z kurczakiem i serem feta

Składniki:

  • 40 dag szpinaku
  • 800 ml wody
  • 1 bułka
  • 1 pierś kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag sera feta
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • Gałka muszkatołowa Appetita

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyj i gotuj 20 minut w osolonej wodzie. Wyjmij mięso z wody i je ostudź. Szpinak, szczypiorek i pietruszkę umyj i pokrój. Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć dwa ząbki czosnku, zrumień, dodaj zieleninę i smaż przez 2-3 minuty. Całość przypraw, zalej wodą z gotowania mięsa i pozostaw na ogniu przez ok. 10 minut. Dodaj pokruszoną bułkę i zmiksuj. Pierś pokrój w kostkę, przypraw solą, Pieprzem czarnym mielonym i Gałką muszkatołową Appetita. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ostatni posiekany ząbek czosnku, zrumień, dodaj mięso i podsmaż wszystkie składniki. Wlej zupę do miseczek, włóż porcję mięsa i pokrojony w kostkę ser feta.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Balsamy do ust w brązowych odcieniach – must have na jesień!

Brązowe odcienie wracają do łask i są jednym z najmodniejszych trendów tego sezonu. Marka FaceBoom wprowadza dwa nowe warianty...

Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów – obowiązkowa lektura dla nastolatków

W dzisiejszym świecie ekrany są obecne wszędzie – w telefonach, tabletach, komputerach. Każda mama dobrze wie, jak trudno oderwać...

Skóra głowy pod kontrolą – odkryj nowe, pełne świeżości FLOW dla swoich włosów!

Skóra głowy, choć niewidoczna, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i wyglądu włosów. Gdy produkuje zbyt dużo sebum, pasma szybko tracą świeżość, stają...

Kuracja Barierowa SHEHAND – skuteczna pielęgnacja skóry dłoni wrażliwej i przesuszonej

Codzienne mycie rąk, detergenty i niekorzystne warunki atmosferyczne sprawiają, że skóra dłoni szybko traci nawilżenie, staje się sucha, podrażniona...

Musisz przeczytać

Balsamy do ust w brązowych odcieniach – must have na jesień!

Brązowe odcienie wracają do łask i są jednym z...

Kuracja Barierowa SHEHAND – skuteczna pielęgnacja skóry dłoni wrażliwej i przesuszonej

Codzienne mycie rąk, detergenty i niekorzystne warunki atmosferyczne sprawiają,...

Makijaż permanentny premium – sztuka, która zmienia codzienność

Dlaczego kobiety wybierają rozwiązania premium Współczesne trendy w świecie beauty pokazują jedno – kobiety coraz częściej poszukują usług, które łączą...

Trampki damskie – ponadczasowa klasyka. Jakie modele królują w 2025 roku?

Moda na sportowe obuwie ewoluuje z każdym sezonem, ale trampki damskie pozostają niezmienną bazą kobiecej garderoby. Rok 2025 przynosi...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie