Strona głównaKulinariaZupyZielono mi! Szpinakowa zupa krem z kurczakiem i serem feta

    Zielono mi! Szpinakowa zupa krem z kurczakiem i serem feta

    Sezonowe dania kuszą aromatami i kolorami wprost z natury. Świeże warzywa i owoce wprowadzają do kuchni wakacyjny, optymistyczny klimat, dając bazę do przygotowania wyśmienitych, lekkich potraw. Szpinakowa zupa krem z kurczakiem, serem feta i aromatycznymi przyprawami Appetita to propozycja idealnego lunchu, doskonałego o każdej porze roku.

    Szpinak – kiedyś postrach wszystkich dzieci, dziś – warzywo cenione za oryginalny smak i wartości odżywcze. Ten składnik można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, tworząc kreatywne dania, które pokochają mali i duzi miłośnicy ciekawych smaków. Naleśniki, tarty, roladki, pierogi – warto poznać szpinak w różnych odsłonach. Jedną z nich są zupy krem. Idealne na lato i zimę, jeśli sięgamy po szpinak mrożony. To danie szybkie i proste do przygotowania, lekkie, ale sycące.

    Pełnię smaku szpinakowej zupy krem podkreśli lekko pikantna pierś z kurczaka, wyrazisty ser feta oraz dodatek aromatycznych przypraw i ziół Appetita. Orientalna gałka muszkatołowa, szczypta pieprzu mielonego i suszona pietruszka podkręcą smak potrawy. Taka zupa jest znakomitym pomysłem na lunch czy podwieczorek – warto wypróbować przepis i rozkoszować się szpinakową przyjemnością smaku!

    Szpinakowa zupa krem z kurczakiem i serem feta

    Składniki:

    • 40 dag szpinaku
    • 800 ml wody
    • 1 bułka
    • 1 pierś kurczaka
    • 3 ząbki czosnku
    • 5 dag sera feta
    • ½ pęczka szczypiorku
    • ½ natki pietruszki
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka oliwy
    • sól
    • Pieprz czarny mielony Appetita
    • Gałka muszkatołowa Appetita

    Przygotowanie:

    Pierś z kurczaka umyj i gotuj 20 minut w osolonej wodzie. Wyjmij mięso z wody i je ostudź. Szpinak, szczypiorek i pietruszkę umyj i pokrój. Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć dwa ząbki czosnku, zrumień, dodaj zieleninę i smaż przez 2-3 minuty. Całość przypraw, zalej wodą z gotowania mięsa i pozostaw na ogniu przez ok. 10 minut. Dodaj pokruszoną bułkę i zmiksuj. Pierś pokrój w kostkę, przypraw solą, Pieprzem czarnym mielonym i Gałką muszkatołową Appetita. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ostatni posiekany ząbek czosnku, zrumień, dodaj mięso i podsmaż wszystkie składniki. Wlej zupę do miseczek, włóż porcję mięsa i pokrojony w kostkę ser feta.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,919ObserwującyObserwuj