Zupa gulaszowa na wołowinie to szybka i zdrowa propozycja na obiad.

Produkty:

  • 800g wołowiny bez kości
  • 600g ziemniaków
  • papryka żółta, czerwona, zielona – każdej po pół
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W rondlu roztop 1 łyżkę masła, dodaj 2 łyżki oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  2. Zdejmij z ognia i wsyp sproszkowaną paprykę, dodaj pokrojone w kostkę mięso, ponownie postaw rondel na ogniu i mieszając podsmażaj 5 minut.
  3. Wrzuć kostki bulionowe, kminek, wlej około 1 litra wody i gotuj aż będzie miękkie mięso.
  4. W tym czasie obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki zalej wrzątkiem, wsyp płaską łyżeczkę soli i gotuj 15 minut tak, żeby ziemniaki były miękkie, ale nie rozpadały się.
  5. Papryki po usunięciu gniazd nasiennych, pokrój w paski, włóż na resztę rozgrzanego tłuszczu i smaż 4 minuty.
  6. Ziemniaki, odsączoną paprykę oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek dodaj do gulaszu i gotuj 5 minut.

Smacznego!