Zupa gulaszowa z ziemniakami

    -

    Zupa gulaszowa na wołowinie to szybka i zdrowa propozycja na obiad.

    Produkty:

    • 800g wołowiny bez kości
    • 600g ziemniaków
    • papryka żółta, czerwona, zielona – każdej po pół
    • 2 cebule drobno pokrojone
    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki oleju
    • 3 łyżki słodkiej papryki
    • 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
    • 2 kostki bulionu wołowego
    • 2 łyżeczki kminku
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. W rondlu roztop 1 łyżkę masła, dodaj 2 łyżki oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
    2. Zdejmij z ognia i wsyp sproszkowaną paprykę, dodaj pokrojone w kostkę mięso, ponownie postaw rondel na ogniu i mieszając podsmażaj 5 minut.
    3. Wrzuć kostki bulionowe, kminek, wlej około 1 litra wody i gotuj aż będzie miękkie mięso.
    4. W tym czasie obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki zalej wrzątkiem, wsyp płaską łyżeczkę soli i gotuj 15 minut tak, żeby ziemniaki były miękkie, ale nie rozpadały się.
    5. Papryki po usunięciu gniazd nasiennych, pokrój w paski, włóż na resztę rozgrzanego tłuszczu i smaż 4 minuty.
    6. Ziemniaki, odsączoną paprykę oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek dodaj do gulaszu i gotuj 5 minut.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza