Zupa gulaszowa na wołowinie to szybka i zdrowa propozycja na obiad.
Produkty:
- 800g wołowiny bez kości
- 600g ziemniaków
- papryka żółta, czerwona, zielona – każdej po pół
- 2 cebule drobno pokrojone
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
- 2 kostki bulionu wołowego
- 2 łyżeczki kminku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W rondlu roztop 1 łyżkę masła, dodaj 2 łyżki oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
- Zdejmij z ognia i wsyp sproszkowaną paprykę, dodaj pokrojone w kostkę mięso, ponownie postaw rondel na ogniu i mieszając podsmażaj 5 minut.
- Wrzuć kostki bulionowe, kminek, wlej około 1 litra wody i gotuj aż będzie miękkie mięso.
- W tym czasie obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki zalej wrzątkiem, wsyp płaską łyżeczkę soli i gotuj 15 minut tak, żeby ziemniaki były miękkie, ale nie rozpadały się.
- Papryki po usunięciu gniazd nasiennych, pokrój w paski, włóż na resztę rozgrzanego tłuszczu i smaż 4 minuty.
- Ziemniaki, odsączoną paprykę oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek dodaj do gulaszu i gotuj 5 minut.
Smacznego!