Zupa rybna wyśmienita, smaczna i zdrowa. Zupa rybna jest idealna na Wigilię.
Podajemy 2 przepisy na zupę rybną.

Zupa rybna z grzybami

Produkty

  • 800 g ryby słodkowodnej (karp, leszcz, sandacz)
  • 25 g suszonych borowików
  • 1 marchew
  • 1pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • liść laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby namocz na 2 godziny w 250 ml wody.
  2. Po 2 godzinach gotuj je w tej samej wodzie przez 20 minut.
  3. Po 20 minutach usuń grzyby, możesz je dodać do innej potrawy wigilijnej. Wywar zostaw.
  4. Rybę umyj, pokrój w dzwonek lub kilka małych dzwonków. Zalej 2 litrami wody, wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Wsyp czubatą łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu. Zbieraj co jakiś czas z szumowiny.
  5. Po 30 minutach usuń głowę ryby i gotuj jeszcze 25 minut.
  6. Po 30 minutach wyjmij rybę. Wywar przecedź i połącz z wywarem z grzybów. Zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa rybna – czysta

Produkty

    1. 800 g niezbyt tłustych ryb słodkowodnych (pstra, sandacz, szczupak) – im więcej gatunków użyjesz tym zupa będzie smaczniejsza
    2. 1 cebula
    3. 1 łyżka masła
    4. 1 marchew
    5. 1 mała pietruszka
    6. ćwierć selera
    7. 1 nie niewielki por
    8. 1 liść laurowy
    9. 4 ziarenka ziela angielskiego
    10. 6 ziarenek pieprzu
    11. sól, pieprz

Przygotowanie

      1. Wypatroszone ryby zalej wodą. Lekko osól, dodaj obrane i umyte warzywa (bez cebuli). Dodaj przyprawy i gotuj 25 minut na małym ogniu.
      2. Po 25 minutach wyciągnij ryby. Kiedy lekko ostygną oddziel mięso, odłóż je. Pozostałą część ryby dodaj z powrotem do wywaru.
      3. Cebulę posiekaj i zrumień na patelni, na maśle i dodaj do wywaru.
      4. Gotuj pół godziny, następnie przecedź zupę przez bardzo gęste sito.
      5. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podawaj samą lub z kawałkami ryby.

Smacznego!