Strona głównaKulinariaZupyZupa rybna na 2 sposoby – z grzybkami oraz czysta zupa rybna

    Zupa rybna na 2 sposoby – z grzybkami oraz czysta zupa rybna

    Zupa rybna wyśmienita, smaczna i zdrowa. Zupa rybna jest idealna na Wigilię.
    Podajemy 2 przepisy na zupę rybną.

    Zupa rybna z grzybami

    Produkty

    • 800 g ryby słodkowodnej (karp, leszcz, sandacz)
    • 25 g suszonych borowików
    • 1 marchew
    • 1pietruszka
    • 1/2 selera
    • 1 por
    • liść laurowy
    • 5 ziarenek pieprzu angielskiego
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Grzyby namocz na 2 godziny w 250 ml wody.
    2. Po 2 godzinach gotuj je w tej samej wodzie przez 20 minut.
    3. Po 20 minutach usuń grzyby, możesz je dodać do innej potrawy wigilijnej. Wywar zostaw.
    4. Rybę umyj, pokrój w dzwonek lub kilka małych dzwonków. Zalej 2 litrami wody, wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Wsyp czubatą łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu. Zbieraj co jakiś czas z szumowiny.
    5. Po 30 minutach usuń głowę ryby i gotuj jeszcze 25 minut.
    6. Po 30 minutach wyjmij rybę. Wywar przecedź i połącz z wywarem z grzybów. Zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Zupa rybna – czysta

    Produkty

      1. 800 g niezbyt tłustych ryb słodkowodnych (pstra, sandacz, szczupak) – im więcej gatunków użyjesz tym zupa będzie smaczniejsza
      2. 1 cebula
      3. 1 łyżka masła
      4. 1 marchew
      5. 1 mała pietruszka
      6. ćwierć selera
      7. 1 nie niewielki por
      8. 1 liść laurowy
      9. 4 ziarenka ziela angielskiego
      10. 6 ziarenek pieprzu
      11. sól, pieprz

    Przygotowanie

        1. Wypatroszone ryby zalej wodą. Lekko osól, dodaj obrane i umyte warzywa (bez cebuli). Dodaj przyprawy i gotuj 25 minut na małym ogniu.
        2. Po 25 minutach wyciągnij ryby. Kiedy lekko ostygną oddziel mięso, odłóż je. Pozostałą część ryby dodaj z powrotem do wywaru.
        3. Cebulę posiekaj i zrumień na patelni, na maśle i dodaj do wywaru.
        4. Gotuj pół godziny, następnie przecedź zupę przez bardzo gęste sito.
        5. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podawaj samą lub z kawałkami ryby.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,919ObserwującyObserwuj