Zupa rybna wyśmienita, smaczna i zdrowa. Zupa rybna jest idealna na Wigilię.
Podajemy 2 przepisy na zupę rybną.
Zupa rybna z grzybami
Produkty
- 800 g ryby słodkowodnej (karp, leszcz, sandacz)
- 25 g suszonych borowików
- 1 marchew
- 1pietruszka
- 1/2 selera
- 1 por
- liść laurowy
- 5 ziarenek pieprzu angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Grzyby namocz na 2 godziny w 250 ml wody.
- Po 2 godzinach gotuj je w tej samej wodzie przez 20 minut.
- Po 20 minutach usuń grzyby, możesz je dodać do innej potrawy wigilijnej. Wywar zostaw.
- Rybę umyj, pokrój w dzwonek lub kilka małych dzwonków. Zalej 2 litrami wody, wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Wsyp czubatą łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu. Zbieraj co jakiś czas z szumowiny.
- Po 30 minutach usuń głowę ryby i gotuj jeszcze 25 minut.
- Po 30 minutach wyjmij rybę. Wywar przecedź i połącz z wywarem z grzybów. Zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupa rybna – czysta
Produkty
-
- 800 g niezbyt tłustych ryb słodkowodnych (pstra, sandacz, szczupak) – im więcej gatunków użyjesz tym zupa będzie smaczniejsza
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 marchew
- 1 mała pietruszka
- ćwierć selera
- 1 nie niewielki por
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz
Przygotowanie
-
-
- Wypatroszone ryby zalej wodą. Lekko osól, dodaj obrane i umyte warzywa (bez cebuli). Dodaj przyprawy i gotuj 25 minut na małym ogniu.
- Po 25 minutach wyciągnij ryby. Kiedy lekko ostygną oddziel mięso, odłóż je. Pozostałą część ryby dodaj z powrotem do wywaru.
- Cebulę posiekaj i zrumień na patelni, na maśle i dodaj do wywaru.
- Gotuj pół godziny, następnie przecedź zupę przez bardzo gęste sito.
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podawaj samą lub z kawałkami ryby.
-
Smacznego!