Dynia to warzywo nieodmiennie kojarzące się z jesienią. Zupa z dyni nie dość, że jest bogata w witaminy i minerały, to wygląda wspaniale i smakuje fantastycznie! Dodatek makaronu sprawi, że zupa z dyni będzie sycącym posiłkiem na jesienne obiady.
Zupa z dyni z makaronem
Przepis od firmy Międzybrodzki Makaron
Składniki
- 1 paczka Makaronu Międzybrodzkiego – nitki
- 1,5kg dyni
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka kaparów z zalewy
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 3 łyżki oleju
- 100ml śmietanki
- woda
- sól
Przygotowanie
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, następnie zahartuj i odcedź.
- Dynię i cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoto.
- Podsmażoną dynię i cebulę zalej wodą tak, by cała dynia była przykryta.
- Dodaj płatki chilli i sól, gotuj wszystko aż dynia zmięknie, ale nie będzie się rozpadała.
- Połowę zupy z dyni zmiksuj ze słodką śmietanką, i ostrożnie zmieszaj zresztą płynu.
- Dodaj kapary i ponownie zagotuj.
- Zupa z dyni najlepiej będzie smakowała podana od razu z makaronem.
Smacznego!