Dynia to warzywo nieodmiennie kojarzące się z jesienią. Zupa z dyni nie dość, że jest bogata w witaminy i minerały, to wygląda wspaniale i smakuje fantastycznie! Dodatek makaronu sprawi, że zupa z dyni będzie sycącym posiłkiem na jesienne obiady.

Zupa z dyni z makaronem
Przepis od firmy Międzybrodzki Makaron

Składniki

  • 1 paczka Makaronu Międzybrodzkiego – nitki
  • 1,5kg dyni
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka kaparów z zalewy
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 3 łyżki oleju
  • 100ml śmietanki
  • woda
  • sól

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, następnie zahartuj i odcedź.
  2. Dynię i cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoto.
  3. Podsmażoną dynię i cebulę zalej wodą tak, by cała dynia była przykryta.
  4. Dodaj płatki chilli i sól, gotuj wszystko aż dynia zmięknie, ale nie będzie się rozpadała.
  5. Połowę zupy z dyni zmiksuj ze słodką śmietanką, i ostrożnie zmieszaj zresztą płynu.
  6. Dodaj kapary i ponownie zagotuj.
  7. Zupa z dyni najlepiej będzie smakowała podana od razu z makaronem.

zupa dyniowa fotkaSmacznego!