Zupa z groszku ze świeżą miętą

    -

    Jedyna w swoim rodzaju zupa z mrożonego groszku ze świeżą miętą to „delicja” dla podniebienia. Przygotowuje się ją szybko, jest niskokaloryczna i bardzo delikatna.

    Produkty:

    • 600 g mrożonego groszku
    • 60 g masła
    • 3 plastry boczku pokrojonego w kostkę
    • 1 pęczek dymi posiekanej
    • rukola
    • sól, pieprz
    • 3 łyżki świeżej, posiekanej mięty
    • 200 ml śmietanki chudej
    • szczypta cukry pudru (bardzo mała ilość)
    • posiekany szczypiorek

    Przygotowanie:

    1. Masło roztop w rondlu z grubym dnem. Do rondla z roztopionym masłem wrzuć boczek, delikatnie go obsmaż, następnie dodaj posiekaną dymkę. Przykryj i duś na małym ogniu do momentu, kiedy cebula będzie miękka, ale nie zarumieniona.
    2. Dodaj groszek, rukolę i 1 litr wody. Przypraw i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj miętę i śmietanę. Zmiksuj.
    3. Na końcu przypraw do smaku, możesz dodać troszeczkę cukru pudru. Zupę podgrzej, ale nie dopuszczaj do ponownego zagotowania.
    4. Podawaj w miseczkach, do każdej porcji zupy dodaj śmietankę i odrobinę szczypiorku

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza