Jedyna w swoim rodzaju zupa z mrożonego groszku ze świeżą miętą to „delicja” dla podniebienia. Przygotowuje się ją szybko, jest niskokaloryczna i bardzo delikatna.

Produkty:

  • 600 g mrożonego groszku
  • 60 g masła
  • 3 plastry boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 pęczek dymi posiekanej
  • rukola
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki świeżej, posiekanej mięty
  • 200 ml śmietanki chudej
  • szczypta cukry pudru (bardzo mała ilość)
  • posiekany szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Masło roztop w rondlu z grubym dnem. Do rondla z roztopionym masłem wrzuć boczek, delikatnie go obsmaż, następnie dodaj posiekaną dymkę. Przykryj i duś na małym ogniu do momentu, kiedy cebula będzie miękka, ale nie zarumieniona.
  2. Dodaj groszek, rukolę i 1 litr wody. Przypraw i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj miętę i śmietanę. Zmiksuj.
  3. Na końcu przypraw do smaku, możesz dodać troszeczkę cukru pudru. Zupę podgrzej, ale nie dopuszczaj do ponownego zagotowania.
  4. Podawaj w miseczkach, do każdej porcji zupy dodaj śmietankę i odrobinę szczypiorku

Smacznego!