Jedyna w swoim rodzaju zupa z mrożonego groszku ze świeżą miętą to „delicja” dla podniebienia. Przygotowuje się ją szybko, jest niskokaloryczna i bardzo delikatna.
Produkty:
- 600 g mrożonego groszku
- 60 g masła
- 3 plastry boczku pokrojonego w kostkę
- 1 pęczek dymi posiekanej
- rukola
- sól, pieprz
- 3 łyżki świeżej, posiekanej mięty
- 200 ml śmietanki chudej
- szczypta cukry pudru (bardzo mała ilość)
- posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
- Masło roztop w rondlu z grubym dnem. Do rondla z roztopionym masłem wrzuć boczek, delikatnie go obsmaż, następnie dodaj posiekaną dymkę. Przykryj i duś na małym ogniu do momentu, kiedy cebula będzie miękka, ale nie zarumieniona.
- Dodaj groszek, rukolę i 1 litr wody. Przypraw i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj miętę i śmietanę. Zmiksuj.
- Na końcu przypraw do smaku, możesz dodać troszeczkę cukru pudru. Zupę podgrzej, ale nie dopuszczaj do ponownego zagotowania.
- Podawaj w miseczkach, do każdej porcji zupy dodaj śmietankę i odrobinę szczypiorku
Smacznego!