Sezon na jabłka właśnie się zaczął. Świetny przepis na zupkę jabłkową dla dużych i małych.

Produkty:

  • 800 g kwaśnych jabłek
  • pół laski cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka z połowy cytryny
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sok z cytryny, cukier

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i poszatkuj.
  2. Jabłka zalej 500 ml wody, dodaj cynamon oraz goździki i gotuj 20 minut na wolnym ogniu.
  3. Po 20 minutach wyjmij przyprawy, a jabłka z płynem zmiksuj. Dolej 200 ml wody i zagotuj.
  4. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj ze 100 ml wody, wlej do zupy i mieszając gotuj 3 minuty. Dodaj startą skórkę cytrynową i dopraw do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
  5. Śmietanę kremówkę połącz z zupą i zagotuj albo śmietanę ubij i nałóż na wierzch zupy.
  6. Podawaj z biszkoptami ze słodkiego drożdżowego pieczywa.

Smacznego!

Źródło: „Kuchnia Polska” Marzena Wasilewska