Zupa z jabłek

    Sezon na jabłka właśnie się zaczął. Świetny przepis na zupkę jabłkową dla dużych i małych.

    Produkty:

    • 800 g kwaśnych jabłek
    • pół laski cynamonu
    • 4 goździki
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • skórka z połowy cytryny
    • 150 ml śmietany kremówki
    • sok z cytryny, cukier

    Przygotowanie:

    1. Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i poszatkuj.
    2. Jabłka zalej 500 ml wody, dodaj cynamon oraz goździki i gotuj 20 minut na wolnym ogniu.
    3. Po 20 minutach wyjmij przyprawy, a jabłka z płynem zmiksuj. Dolej 200 ml wody i zagotuj.
    4. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj ze 100 ml wody, wlej do zupy i mieszając gotuj 3 minuty. Dodaj startą skórkę cytrynową i dopraw do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
    5. Śmietanę kremówkę połącz z zupą i zagotuj albo śmietanę ubij i nałóż na wierzch zupy.
    6. Podawaj z biszkoptami ze słodkiego drożdżowego pieczywa.

    Smacznego!

    Źródło: „Kuchnia Polska” Marzena Wasilewska

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj