Sezon na jabłka właśnie się zaczął. Świetny przepis na zupkę jabłkową dla dużych i małych.
Produkty:
- 800 g kwaśnych jabłek
- pół laski cynamonu
- 4 goździki
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka z połowy cytryny
- 150 ml śmietany kremówki
- sok z cytryny, cukier
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i poszatkuj.
- Jabłka zalej 500 ml wody, dodaj cynamon oraz goździki i gotuj 20 minut na wolnym ogniu.
- Po 20 minutach wyjmij przyprawy, a jabłka z płynem zmiksuj. Dolej 200 ml wody i zagotuj.
- Mąkę ziemniaczaną zmieszaj ze 100 ml wody, wlej do zupy i mieszając gotuj 3 minuty. Dodaj startą skórkę cytrynową i dopraw do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
- Śmietanę kremówkę połącz z zupą i zagotuj albo śmietanę ubij i nałóż na wierzch zupy.
- Podawaj z biszkoptami ze słodkiego drożdżowego pieczywa.
Smacznego!
Źródło: „Kuchnia Polska” Marzena Wasilewska