Szukasz prostego przepisu, który napełni żołądek największego głodomora? Zupa ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem to nasza propozycja na sycący, pożywny i smaczny obiad!
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 500ml wody lub bulionu
- kilka łyżek klarowanego masła
- 100ml gęstej śmietany
- 2 marchewki
- cebula, czosnek, por
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- 100g boczku wędzonego
- 250g pieczarek
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na klarowanym maśle w rondelku.
- Dodaj czosnek i pokrojony w talarki por, smaż kolejne pół minuty.
- Do rondla dodaj ziemniaki i marchewkę, smaż kolejne 10 minut.
- Całość zalej wodą/bulionem, dodaj przyprawy i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
- Zupę odstaw do przestygnięcia, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, dodaj 100ml gęstej śmietany i zblenduj zupę na jednolity krem.
- Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
- Zupę podawaj obficie posypaną boczkiem, pieczarkami i świeżo posiekanym szczypiorkiem.