Szukasz prostego przepisu, który napełni żołądek największego głodomora? Zupa ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem to nasza propozycja na sycący, pożywny i smaczny obiad!

Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 500ml wody lub bulionu
  • kilka łyżek klarowanego masła
  • 100ml gęstej śmietany
  • 2 marchewki
  • cebula, czosnek, por
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • 100g boczku wędzonego
  • 250g pieczarek
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na klarowanym maśle w rondelku.
  3. Dodaj czosnek i pokrojony w talarki por, smaż kolejne pół minuty.
  4. Do rondla dodaj ziemniaki i marchewkę, smaż kolejne 10 minut.
  5. Całość zalej wodą/bulionem, dodaj przyprawy i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Zupę odstaw do przestygnięcia, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, dodaj 100ml gęstej śmietany i zblenduj zupę na jednolity krem.
  7. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
  8. Zupę podawaj obficie posypaną boczkiem, pieczarkami i świeżo posiekanym szczypiorkiem.