Zupa ziemniaczana z pieczarkami

    -

    Szukasz prostego przepisu, który napełni żołądek największego głodomora? Zupa ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem to nasza propozycja na sycący, pożywny i smaczny obiad!

    Składniki:

    • 500g ziemniaków
    • 500ml wody lub bulionu
    • kilka łyżek klarowanego masła
    • 100ml gęstej śmietany
    • 2 marchewki
    • cebula, czosnek, por
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
    • 100g boczku wędzonego
    • 250g pieczarek
    • szczypiorek

    Przygotowanie:

    1. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
    2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na klarowanym maśle w rondelku.
    3. Dodaj czosnek i pokrojony w talarki por, smaż kolejne pół minuty.
    4. Do rondla dodaj ziemniaki i marchewkę, smaż kolejne 10 minut.
    5. Całość zalej wodą/bulionem, dodaj przyprawy i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
    6. Zupę odstaw do przestygnięcia, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, dodaj 100ml gęstej śmietany i zblenduj zupę na jednolity krem.
    7. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
    8. Zupę podawaj obficie posypaną boczkiem, pieczarkami i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza