KulinariaZupyŻur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

-

Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to  również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

Tradycyjny żur to zupa przygotowana na zakwasie z mąki żytniej, który był wcześniej kiszony przez kilka dni w specjalnym kamiennym garnku. Sama nazwa „żur” pochodzi od niemieckiego przymiotnika sauer, czyli kwaśny, ukiszony, zakwaszony. To właśnie określenie przyjęło się na ziemiach polskich już w XV wieku. Historycznie żurek był codzienną strawą biedaków. Z biegiem lat był coraz bardziej doceniany przez inne grupy społeczne, aż w końcu stał się daniem obowiązkowym także na szlacheckich stołach. Dziś żurek doceniany jest przez wiele osób – nawet dietetyków – a przede wszystkim króluje na stołach w wielu polskich domach podczas Wielkanocy.

Dobry zakwas to podstawa

Co region, to inny przepis na żurek. Niemal w każdym z domów w Polsce przygotowuje się go w inny sposób. Przepisy są różne, ale zawsze podstawą tej staropolskiej zupy jest zakwas, który nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak i aromat. Obecnie asortyment sklepów jest na tyle bogaty, że możemy zaopatrzyć się w gotowy zakwas, ale jak wiemy – wszystko, co domowej roboty, jest najlepsze. Dlatego warto zrobić taki zakwas samodzielnie. Będziemy do tego potrzebować kamionkowego garnka, tzw. żurownika, który możemy ewentualnie zastąpić szklanym słojem.  Warto pamiętać o tym, że zakwas im dłużej stoi, tym jest kwaśniejszy.

Biała kiełbasa doda smaku

Żurek w pierwotnej wersji był doprawiony jedynie czosnkiem, suszonymi grzybami lub tartym chrzanem. W wersji „bogatszej” dodawano mleko, jajka i białą kiełbasę. Niepostna wersja żurku gotowana na mięsie od lat króluje na wielkanocnym stole, a jego nieodzownym składnikiem jest biała kiełbasa. Podczas przygotowywania żurku należy pamiętać, aby kiełbasa, którą dodajemy, była surowa. Surowe mięso w kiełbasie podczas gotowania „odda” zupie mięsny smak i aromat przypraw. Ważny jest też odpowiedni dobór kiełbasy – Idealna biała kiełbasa cechuje się przede wszystkim szarym kolorem. Nie może być, jak wskazuje nazwa – biała, ponieważ to oznacza, że ma w sobie za dużo tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że zdarzają się wyjątki i niekiedy lekko biały kolor oznacza nie tłuszcz, a szynkę, która została użyta do zrobienia kiełbasy. Kiełbasa powinna być też odpowiednio „mięsna” i dobrze doprawiona – wyjaśnia Kazimierz Dąbkowski ekspert z firmy JBB, specjalizującej się w produkcji wyrobów mięsnych.

Dobry dla zdrowia

Żurek wbrew pozorom jest zupą docenianą przez dietetyków. Zawiera sporo wartościowego białka, za sprawą mąki żytniej, z której robi się zakwas. Oprócz białka, jest w niej również więcej składników mineralnych – potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu. Obfituje również w witaminy E, B1, B2 i PP.

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość...

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie