KulinariaZupyChłodnik litewski – tradycyjna zupa na letnie upały,chłodnik litewski...

Chłodnik litewski – tradycyjna zupa na letnie upały,chłodnik litewski przepis – Chłodnik litewski – tradycyjna zupa na letnie upały

-

Zupa to potrawa, które zwykle kojarzy się z gorącym, treściwym i wartościowym posiłkiem. Okazuje się jednak, że chłodnik litewski jest właśnie taką nietypową zupą, która niekoniecznie musi rozgrzewać, a wręcz przeciwnie, może doskonale orzeźwiać, co szczególnie przydaje się podczas upałów! Sprawdź nasz prosty przepis na doskonały chłodnik!

Najlepsza baza dla chłodnika litewskiego

Tradycyjna receptura na chłodnik litewski oparta jest na buraczanym zakwasie lub wodzie z kiszonych ogórków. W niektórych przepisach zastosowanie znajduje także kwas ze szczawiu. W XIX wiecznych przepisach stosuje się również zimny, odtłuszczony rosół. Zakwas buraczany zabielało się zsiadłym mlekiem, dodawano ugotowaną i drobno pokrojoną natkę z buraka, duże ilości posiekanego koperku, pokrojony zielony ogórek oraz koniecznie pieczone mięsiwo, najlepiej cielęcinę. Wykwintny chłodnik litewski, czyli Chołodziec, jak często zupę tę nazywano, podawano z ugotowanymi szyjkami rakowymi, które dodawały mu oryginalnego smaku i charakteru. Współczesne receptury znacznie różnią się od tych sprzed wieków, ale jedno jest niezmienne, podstawą chłodnika litewskiego jest ugotowana botwinka, a tylko dodatki do niej się zmieniły.

Przepis na orzeźwiający chłodnik litewski

Przepis na tę zupę można znaleźć niemal w każdej książce kucharskiej z tradycyjnymi, polskimi daniami, ale tak naprawdę oryginalna receptura pochodzi z Kresów Wschodnich, które niegdyś były częścią Polski, a dziś należą do naszych wschodnich sąsiadów. Warto mieć również na względzie, że zupa ta orzeźwia i jednocześnie dostarcza niezbędnej energii.

Do chłodnika litewskiego należy przygotować

  • pęczek młodej botwinki
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 1-2 niewielkie zielone ogórki, najlepiej gruntowe
  • 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • pół cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • 2-3 ugotowane jajka

Sposób przygotowania chłodnika litewskiego

Botwinkę należy umyć, natkę drobno pokroić, buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystko wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować do miękkości. Otrzymany wywar buraczany zakwasić sokiem z cytryny, wystudzić, doprawić solą, pierzem oraz cukrem. Poszatkować koper, szczypior, rzodkiewkę i ogórki zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Pokrojone warzywa wrzucić do zimnego wywaru buraczanego i całość zabielić kefirem lub jogurtem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Chłodnik litewski podawać dobrze schłodzony, udekorowany ćwiartkami ugotowanego jajka. Smakuje wybornie i świetnie orzeźwia. Smacznego!

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie