KulinariaCiasta i deseryCzekoladowe desery

Czekoladowe desery

-

Eleganckie, wykwintne – i pasujące do każdej sytuacji. Czekoladowe desery i przekąski doskonale odnajdą się na każdym stole, podbijając serca i podniebienia naszych gości i domowników. Ich wyjątkowa elastyczność pozwala dostosować je do każdej sytuacji.

Na początek – czekoladowe trufle, przepis idealny na długie, zimowe wieczory:

Składniki

  • czekolada gorzka (minimum 70% kakao): 200 g
  • czekolada mleczna: 100 g
  • masło: 200 g
  • cukier puder (lub rozdrobniony cukier trzcinowy – jest zdrowszy): 100 g
  • łagodna mieszanka przypraw korzennych i kakao (do obtoczenia)

Przygotowanie

  1. Czekolady rozdrobnić i (utrzymując jak najniższą temperaturę) roztopić.
  2. Utrzeć masło z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i ucierać na jednolitą masę, po czym ostudzić.Kiedy masa osiągnie odpowiednią gęstość – formujemy kulki (lub inne kształty) i odstawiamy do lodówki na około 1.5 godziny.
  3. Gotowe trufle posypujemy mieszanką przypraw (świetny efekt da samo gorzkie kakao ze szczyptą cynamonu – osiągniemy wtedy perfekcyjny kontrast pomiędzy gorzką posypką a słodkim wnętrzem) lub wiórkami kokosowymi.
  4. Możemy uczynić trufle bardziej świątecznymi, dodając do masy przypraw korzennych (jeżeli nie chcemy eksperymentować – wystarczy przyprawa do piernika), a część masła zastępując słodką śmietaną kremówką oraz aromatycznym miodem – musimy wtedy pilnować temperatury roztapiania, by nie stracić ich wartości odżywczych.

Kolejną propozycją będą czekoladowe kulki z bakaliami – w wersji mocno rozgrzewającej:

Składniki

  • czekolada gorzka: 300 g
  • orzechy laskowe (siekane): 50 g
  • migdały (krojone w słupki lub w formie płatków): 150 g
  • żurawina: 50 g
  • rodzynki: 50 g
  • rum korzenny (lub likier) – 100 ml

Przygotowanie

  1. Żurawinę z rodzynkami zalewamy alkoholem i pozostawiamy do nasiąknięcia. Orzechy i migdały prażymy na ciemnozłoty kolor i czekamy, aż wystygną.
  2. W międzyczasie rozpuszczamy rozdrobnioną czekoladę, po czym dodajemy owoce, orzechy i migdały i dokładnie mieszamy.
  3. Na pergaminie formujemy niewielkie kulki (lub inne kształty – chociaż ciężko będzie stworzyć bardziej wymyślne kompozycje) i pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Całość możemy posypać kakao (nie polecam cukru, i tak będzie słodko!), po czym przechowujemy w lodówce.

Wysoka zawartość magnezu i zdolność do pobudzania produkcji hormonu szczęścia sprawiają, że czekoladowe przekąski i desery są idealnym remedium na jesienno – zimową chandrę oraz związany z noworocznymi postanowieniami stres. Warto jednak pamiętać, że są to przysmaki dość kaloryczne – i zachować umiar w dostarczaniu sobie pełnej smaku i aromatu przyjemności.

Najnowsze artykuły

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Musisz przeczytać

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci....

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale...

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie