KulinariaZielona herbata i jej zalety. Gatunki zielonej herbaty i...

Zielona herbata i jej zalety. Gatunki zielonej herbaty i jej zaparzanie.

-

Herbata zielona powstaje poprzez suszenie bez fermentacji. Jest herbatą cenioną na całym świecie nie tylko za swój niepowtarzalny smak, ale za i właściwości, które się jej przypisuje. Japończycy są przekonani o tym, że dzięki zielonej herbacie ludzie dłużej żyją, zachowują jasność myślenia i aktywność umysłu aż do późnej starości.

Właściwości zielonej herbaty

Tradycyjna medycyna orientalna wymienia aż 61 dolegliwości, w których zielona herbata może pomóc. Podobno zielona herbata:

  • chroni przed zwałem serca,
  • łagodnie stymuluje krążenie,
  • zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • minimalizuje ryzyko zachorowań na chorobę nowotworową,
  • wzmacnia zęby i kości,
  • reguluje procesy trawienne.

Zielona herbata zawiera dużo witamin, mikro i makroelementów, a także działa pobudzająco i odprężająco. Zielona herbata ułatwia koncentrację, co pozwala na szybsze zapamiętywanie. Zatem zielona herbata jest bardzo dobra dla osób, które potrzebują nieustannej jasności umysłu i aktywności.

Rodzaje i sposób parzenia zielonej herbaty

Gunpowder – listki tej herbaty są zwinięte ciasno w małe kulki i rozwijają się podczas parzenie herbaty. Możesz ją pić także wieczorem, ponieważ zawiera mało teiny.
Sposób przyrządzania: herbatę zalewaj wodą o temperaturze 70 °C i zaparzaj ok. 4 minut.

Chun Mee – herbata ta zawiera większą ilość teiny, odznacza się bardziej intensywnym i mocniejszym smakiem.
Sposób przyrządzania: zaparzaj ją do 4 minut w temperaturze 70 °C. Możesz ją pić przez cały dzień, wielokrotnie zaparzając.

Natural Leaf– zawiera bardzo mało teiny, ma delikatny smak i jest polecana dzieciom.
Sposób przyrządzania: zaparzaj ją w temperaturze 50 °C przez 2-3 minuty (pije się ją bardzo słabą).

Matcha – bardzo ekskluzywny gatunek zielonej herbaty, zawiera dużo witamin. Listki są zmielone, a napar ma intensywny, zielony kolor. Idealnie pasuje do napoi i deserów.
Sposób przyrządzania: herbatę zalewaj prawie wrzącą wodą i szybko mieszaj trzepaczką.

Sencha- dość popularna odmiana zielonej herbaty o mocnym smaku. Ma właściwości antynowotworowe oraz zapobiega wzrostowi cukru we krwi.
Sposób przyrządzania: ten rodzaj zielonej herbaty zaparzaj w temperaturze 80 °C przez 2-3 minuty. Możesz ją zaparzać wielokrotnie.

Gyokuro– jest to zielona herbata o najwyższej jakości. Na świecie jest uważana za najlepszą zieloną herbatę. Zaparza się ją z pierwszych młodych listków, z wiosennego zbioru. Uprawiana jest w specjalny sposób. Plantacje są przykrywane na 3 tygodnie specjalnymi bambusowymi i trzcinowymi matami albo płachtami z płótna. Dzięki takiemu zabezpieczeniu słońce nie niszczy garbników i teiny.
Sposób przyrządzania: zaparzaj ją w temperaturze 50 °C.

Genmaicha – jest to zielona herbata połączona z prażonym brązowym ryżem i kukurydzą. Bardzo pobudza trawienie.
Sposób przyrządzania: zaparzaj herbatę wodą o temperaturze 90 °C przez 1-2 minut.

Lung Ching – jest jedną z najstarszych odmian zielonej herbaty, ma łagodny smak. Zawiera dużo witaminy C i aminokwasów, ma także działanie antynowotworowe.
Sposób przyrządzania: herbatę zalewaj wodą o temperaturze 70 °C i zaparzaj 3-5 minut.

Źródło: „Herbata”, Małgorzata Caprari

Najnowsze artykuły

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Musisz przeczytać

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna...

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia„Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie