KulinariaCiasta i deseryPrzepis na deser z kremem i bezami

Przepis na deser z kremem i bezami

-

Chcesz zrobić słodką niespodziankę dla swojej drugiej połówki z okazji Walentynek? Przygotuj deser z kremem i bezami – przepis jest prosty, a efekt powali na kolana!

Składniki

  • 300 g cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 150 g cukru
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 4 jajka
  • 5 biszkoptów
  • drożdże instant
  • 1 dowolny aromat
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Wyłóż na stolnicę 200 g mąki pszennej, mąkę kukurydzianą, cukier, pół łyżeczki drożdży i startą skórkę z cytryny. W środku zrób zagłębienie, wbij 1 całe jajko i 1 żółtko, dodaj 1 łyżkę aromatu i miękkie masło w kawałkach. Ciasto zagnieć (tak żeby się połączyły wszystkie składniki), zrób kulę, zawiń w ściereczkę i odłóż na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Z mleka odlej pół szklanki, resztę postaw na ogniu i dodaj 50 g cukru.
  3. Do miseczki wbij 2 żółtka, wsyp 30 g mąki i dobrze ubij małą trzepaczką, następnie dodaj pół szklanki zimnego mleka, a na końcu dodaj wrzące mleko. Dokładnie wymieszaj i przełóż masę do garnka, w którym gotowało się mleko i postaw na ogniu, cały czas mieszaj. Doprowadź do wrzenia, przelej do salaterki i ostudź.
  4. Po wystudzeniu kremu oraz po upływie czasu chłodzenia ciasta nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą formę do kruchego ciasta.
  5. Ciasto rozwałkuj na koło takiej wielkości, żeby pokryło dno i ścianki tortownicy. Przełóż ciasto do formy, a jego brzegi zwiń w rulonik. Dno ponakłuwaj widelcem i posyp pokruszonymi biszkoptami.
  6. Odważ 100 g białek, wlej do miseczki, dodaj 250 g przesianego przez sito cukru pudru i ubij na sztywno małą trzepaczką (od tego zależy czy beza się uda).
  7. Zimny krem wyłóż do formy i wygładź powierzchnię.
  8. Ubite białka włóż do płóciennego woreczka lub kartonowego lejka z ząbkowanym wylotem i wyciskaj na brzegi ciasta spore porcje bezy. Po powierzchni posyp przez sitko cukrem pudrem i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  9. Po upieczeniu wyjmij z pieca, ostudź i podawaj.

Najnowsze artykuły

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Musisz przeczytać

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci....

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych...

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie