KulinariaSłodka Siesta na grillu!

Słodka Siesta na grillu!

-

Wielu osobom grill kojarzy się wyłącznie z kiełbaskami, karkówką i szaszłykami. Jednak na ruszcie można przyrządzić także… wyjątkowe desery! Łącząc pyszne polskie jabłka w różnorodnymi bakaliami, przygotujesz proste, zdrowe i pyszne słodkości, idealne jako fit przekąska lub słodkie zwieńczenie grillowej imprezy.

Owocowe desery prosto z rusztu to oryginalna pozycja w grillowym menu, która może pozytywnie zaskoczyć fanów mięs lub osoby na diecie, które szerokim łukiem omijają grillowe imprezy. Tymczasem na ruszcie również można przygotować lekkie, aromatyczne przekąski, które kuszą naturalną słodyczą i doskonale sprawdzą się podczas spotkań w ciepłe wiosenne popołudnia. Rumiane jabłka z różnorodnymi bakaliami Siesta to deser, po który chętnie sięgną dorośli i dzieci. Słodko-kwaskowa żurawina, dorodne Rodzynki sułtanki, słoneczne morele i chrupiące płatki migdałów będą królewskim nadzieniem dla gorących jabłuszek. Lekko, smacznie i zdrowo – takie menu zachęca do organizowania częstych przyjęć i odkrywania nowych smaków dań z grilla!

Jabłuszka na ruszcie

Składniki:

– 10 kwaskowych jabłek

– Rodzynki sułtanki Siesta

– Żurawina suszona Siesta

– Migdały płatki Siesta

– Morele suszone Siesta

– 2 łyżki miodu

– Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita

– Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita

– Goździki Appetita

– Chili mielone Appetita

– folia aluminiowa

cukier wanilinowy 30g - Słodka Siesta na grillu!

Przygotowanie:

Morele suszone Siesta posiekaj, Migdały płatki Siesta pokrusz i połącz w misce z rodzynkami i żurawiną. Dodaj Rodzynki sułtanki i Żurawinę Siesta oraz 2 łyżki miodu. Wymieszaj. Wsyp do bakalii Cukier wanilinowy Appetita, i szczyptę Cynamonu mielonego Appetita. Dla podkręcenia smaku możesz dodać odrobinę Chili mielonego Appetita. Połącz składniki. Jabłka umyj, pozostaw skórkę i przekrój owoce w poziomie na wysokości 2/3 od dołu, tak, by z ogonkiem pozostał „kapelusz” jabłuszka. Za pomocą ostrego noża lub specjalnej wykrawaczki, usuń gniazda nasienne. Do środka jabłka wbij po 2-3 goździki i włóż bakaliowe nadzienie. Przykryj kapeluszem i dokładnie zawiń w folię aluminiową. Ułóż na ruszcie i grilluj do momentu, gdy jabłko będzie delikatnie miękkie, ale będzie stawiać lekki opór widelcowi (ok. 20 min.) Jabłka ostrożnie rozwiń z folii i wyłóż na talerz. Pyszny deser jest gotowy! 🙂

Najnowsze artykuły

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

Musisz przeczytać

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci....

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie