KulinariaObiadObiad od A do Z – żeberka i ziemniaczane...

Obiad od A do Z – żeberka i ziemniaczane puree z kapustą zasmażaną

-

Pomysł na pyszny (choć kaloryczny) obiad – żeberka z kminkiem, podawane z puree ziemniaczanym i zasmażaną kiszoną kapustą. Niebo na talerzu!

Żeberka z kminkiem

Składniki

  • 800g żeberek
  • 3 cebule
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • mąka
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Natrzeć je solą oraz pieprzem i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i obsmażyć żeberka. Przekładamy żeberka do płaskiego rondla, wrzucamy kminek i liść laurowy, zalewamy wodą- około 150 ml i dusimy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i lekko podsmażamy pokrojoną cebulę, tak żeby się tylko zarumieniła. Dodajemy ją do żeberek i wszystko razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Żeberka możemy podawać z ziemniaczanym puree, a dodatkiem może być kapusta kiszona zasmażana.

Ziemniaczane puree

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 150ml śmietany kwaśnej lub słodkiej
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki należy umyć i cienko obrać, uważając żeby nie pozostały oka. Zalać taką ilością wrzątku, by były przykryte. Wsypujemy kopiastą łyżkę soli i gotujemy na dość mocnym ogniu do 30 minut. Jeżeli będzie za mało wody, dolać troszeczkę wrzątku. Odcedzić, dodać masło śmietanę i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Nie należy miksować, ponieważ konsystencja puree stanie się zbyt płynna.

Kapusta kiszona zasmażana

Składniki

  • 600g kiszonej kapusty
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki masła lub smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Kapustę odcisnąć, nie wylewając płynu i posiekać. Zalać płynem z kiszenia, dodać wody około 200ml, wrzucić przyprawy i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Drobno posiekaną cebulę lekko zarumienić na tłuszczu, wsypać mąkę i podsmażyć. Rozprowadzić z kilkoma łyżkami kapusty i połączyć z resztą. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i mieszając dusimy jeszcze około 10 minut.

Smacznego!

A na deser proponuję wiosenny spacer 🙂

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie