KulinariaPrzystawkiPasta w 4 propozycjach - przysmak nie tylko do...

Pasta w 4 propozycjach – przysmak nie tylko do kanapek

-

Pasty rybne, jajeczne, itp. Najczęściej serwowane są na kanapkach. Jednakże pasty możesz podawać także jako przystawkę na początek obiadu czy kolacji, ale możesz je również spożywać jako odrębny posiłek. Mogą również wchodzić w skład zimnego bufetu.

Pasta jajeczna

Składniki

  • jajka 8 sztuk,
  • 1,5 płaska łyżka musztardy,
  • 3 płaskie łyżki majonezu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół pęczka koperku,
  • sok z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, po ostudzeniu obierz ze skorupek i drobno posiekaj.
  2. Posiekane jajka połącz z musztardą, opłukanym i drobno posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz majonezem.
  3. Do smaku dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pasta z żółtego sera

Składniki

  • 200g żółtego sera( wybór dowolny),
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki słodkiej śmietany,
  • 3 żółtka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz po ostudzeniu i wyjmij żółtka.
  2. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz z roztartym żółtkiem, musztardą i śmietaną.
  3. Dopraw solą i pieprzem.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki

  • 1 makrela,
  • 2 małe ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki słodkiej śmietany,
  • sok z cytryny, sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie

  1. Makrelę obierz ze skórki i usuń wszystkie ości.
  2. Mięso zmiksuj, połącz z drobno posiekanym ogórkiem i dodaj śmietanę. Wymieszaj.
  3. Do smaku dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.

Pasta z łososia

Składniki

  • 400g wędzonego łososia,
  • 4 łyżki słodkiej śmietany,
  • sól, pieprz, sok z cytryny,
  • kilka gałązek kopru,
  • plastry z cytryny do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Łososia zmiksuj ze śmietaną.
  2. Do smaku dopraw solą, pieprzem i cytryną.
  3. Podając pastę możesz ją udekorować plastrami z cytryny albo gałązkami kopru.

Smacznego!

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Najnowsze artykuły

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Musisz przeczytać

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Sztuka łączenia smaków: jak komponować potrawy, które wydobywają głębię aromatów

Kulinarne mistrzostwo rzadko polega na odkrywaniu zupełnie nowych składników. Prawdziwa magia kryje się w umiejętności łączenia tych już znanych...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie