KulinariaPrzystawkiPasta w 4 propozycjach - przysmak nie tylko do...

Pasta w 4 propozycjach – przysmak nie tylko do kanapek

-

Pasty rybne, jajeczne, itp. Najczęściej serwowane są na kanapkach. Jednakże pasty możesz podawać także jako przystawkę na początek obiadu czy kolacji, ale możesz je również spożywać jako odrębny posiłek. Mogą również wchodzić w skład zimnego bufetu.

Pasta jajeczna

Składniki

  • jajka 8 sztuk,
  • 1,5 płaska łyżka musztardy,
  • 3 płaskie łyżki majonezu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół pęczka koperku,
  • sok z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, po ostudzeniu obierz ze skorupek i drobno posiekaj.
  2. Posiekane jajka połącz z musztardą, opłukanym i drobno posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz majonezem.
  3. Do smaku dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pasta z żółtego sera

Składniki

  • 200g żółtego sera( wybór dowolny),
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki słodkiej śmietany,
  • 3 żółtka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz po ostudzeniu i wyjmij żółtka.
  2. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz z roztartym żółtkiem, musztardą i śmietaną.
  3. Dopraw solą i pieprzem.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki

  • 1 makrela,
  • 2 małe ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki słodkiej śmietany,
  • sok z cytryny, sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie

  1. Makrelę obierz ze skórki i usuń wszystkie ości.
  2. Mięso zmiksuj, połącz z drobno posiekanym ogórkiem i dodaj śmietanę. Wymieszaj.
  3. Do smaku dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.

Pasta z łososia

Składniki

  • 400g wędzonego łososia,
  • 4 łyżki słodkiej śmietany,
  • sól, pieprz, sok z cytryny,
  • kilka gałązek kopru,
  • plastry z cytryny do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Łososia zmiksuj ze śmietaną.
  2. Do smaku dopraw solą, pieprzem i cytryną.
  3. Podając pastę możesz ją udekorować plastrami z cytryny albo gałązkami kopru.

Smacznego!

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie