Fasola po toskańsku to gęsta włoska wiejska zupa – niezwykle smaczna i sycąca. Żeby uzyskać niepowtarzalny smak, fasola po toskańsku powinna być podawana z wysuszoną ciabattą.
Produkty:
- 1/2 bochenka ciabatty
- 3 łyżki oliwy
- 3 posiekane cebule
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 800 g kawałków pomidorów z puszki
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 600 ml wywaru z jarzyn
- sól, czarny pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik podgrzej do 150 °C. Pokrój ciabattę w kostkę i susz w piekarniku przez około 10 minut.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek – smaż aż zmiękną.
- Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj pomidory, fasolę i wywar z jarzyn. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 2 minuty.
- Dodaj ciabattę, wymieszaj, jeszcze raz doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
- Gotowa fasola po toskańsku najlepiej wygląda udekorowana świeżą bazylią.
Smacznego !
Źródło: „Szybko i smacznie z małą ilością tłuszczu”