Fasola po toskańsku to gęsta włoska wiejska zupa – niezwykle smaczna i sycąca. Żeby uzyskać niepowtarzalny smak, fasola po toskańsku powinna być podawana z wysuszoną ciabattą.

Produkty:

  • 1/2 bochenka ciabatty
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 posiekane cebule
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 800 g kawałków pomidorów z puszki
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 600 ml wywaru z jarzyn
  • sól, czarny pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik podgrzej do 150 °C. Pokrój ciabattę w kostkę i susz w piekarniku przez około 10 minut.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek – smaż aż zmiękną.
  3. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj pomidory, fasolę i wywar z jarzyn. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 2 minuty.
  4. Dodaj ciabattę, wymieszaj, jeszcze raz doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
  5. Gotowa fasola po toskańsku najlepiej wygląda udekorowana świeżą bazylią.

Smacznego !

Źródło: „Szybko i smacznie z małą ilością tłuszczu”