Fasola po toskańsku – świetny pomysł na przystawkę

    -

    Fasola po toskańsku to gęsta włoska wiejska zupa – niezwykle smaczna i sycąca. Żeby uzyskać niepowtarzalny smak, fasola po toskańsku powinna być podawana z wysuszoną ciabattą.

    Produkty:

    • 1/2 bochenka ciabatty
    • 3 łyżki oliwy
    • 3 posiekane cebule
    • 3 ząbki posiekanego czosnku
    • 800 g kawałków pomidorów z puszki
    • 400 g czerwonej fasoli z puszki
    • 600 ml wywaru z jarzyn
    • sól, czarny pieprz
    • świeża bazylia do dekoracji

    Przygotowanie:

    1. Piekarnik podgrzej do 150 °C. Pokrój ciabattę w kostkę i susz w piekarniku przez około 10 minut.
    2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek – smaż aż zmiękną.
    3. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj pomidory, fasolę i wywar z jarzyn. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 2 minuty.
    4. Dodaj ciabattę, wymieszaj, jeszcze raz doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
    5. Gotowa fasola po toskańsku najlepiej wygląda udekorowana świeżą bazylią.

    Smacznego !

    Źródło: „Szybko i smacznie z małą ilością tłuszczu”

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza