Bigos podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło. Pamiętaj, że bigos jest jedną z nielicznych potraw, która im częściej jest odgrzewana tym ma lepszy smak. Bigos możesz także zamrozić bądź zawekować i z powodzeniem dłużej go przechowywać.
Bigos – przepis
Produkty
- 1 kg kwaśnej kapusty
- 1 kg białej kapusty
- 700g dowolnego mięsa (może być kilka rodzajów mięs)
- 500 g dowolnej kiełbasy
- 2 duże cebule
- 150 ml oleju
- 20 g grzybów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Grzyby namocz na 2 godziny w ok. 5l wody. Następnie wyjmij je, opłucz i pokrój w paski.
- Kapustę kiszoną włóż do garnka. Wodę z grzybów przelej przez sitko i zalej nią kapustę kiszoną. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
- Następnie do gotującej się kapusty kiszonej dodaj poszatkowaną białą kapustę, wlej ok. 5l wody i gotuj przez godzinę. Jeżeli zajdzie potrzeba możesz dolać niewielką ilość wody.
- W międzyczasie, w osobnym rondlu, w 2/3 tłuszczu zeszklij obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj pokrojone w kostkę mięso. Posyp płaską łyżeczką soli oraz pieprzem – duś pod przykryciem przez 45 minut. Jeżeli w rondlu zabraknie płynu, dolej kilka łyżek wody.
- Po 45 minutach mięso połącz z kapustą i wszystko razem gotuj przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dolej wodę.
- Następnie dodaj wcześniej przysmażoną i pokrojoną w plastry kiełbasę – gotuj jeszcze przez 1 godzinę. Uważaj, żeby bigos się nie przypalił.
- Tuż przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw bigos do smaku solą i pieprzem.
- Bigos możesz jeszcze raz zagotować na następny dzień. Będzie miał lepszy smak.
Bigos leniucha przepis
Produkty
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 główka kapusty białej (około 2 kg)
- 700 g dowolnego mięsa( może być łopatka, schab, karkówka)
- 6 cienkich parówek
- koncentrat pomidorowy (kilka łyżek)
- liść laurowy (kilka listków)
- ziele angielskiego
- sól, pieprz, majeranek
- troszeczkę cukru
Przygotowanie
- Białą kapustę poszatkuj. Wrzucić do garnka i zalej małą ilością wody. Gotuj na małym ogniu.
- W tym czasie umyj mięso i wrzuć do białej kapusty. Gotuj przez 20 minut.
- Kapustę kiszoną przelej zimną wodą i dodaj do gotującej się białej kapusty z mięsem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 1,5 godziny. Co jakiś czas przemieszaj. Jeżeli zajdzie potrzeba to, do gotującej się kapusty, dolewaj niewielką ilość wody (chodzi o to, żeby bigos się nie przypalił).
- W międzyczasie parówki pokrój w kostkę i dodaj do bigosu. Wszystko wymieszaj i dalej gotuj.
- Bigos gotuj tak długo aż mięso zrobi się miękkie. Jeżeli mięso już będzie miękkie wyjmij je z kapusty. Poczekaj aż ostygnie, pokrój na małe kawałki i dodaj do bigosu. Wszystko wymieszaj.
- Bigos przypraw solą, pieprzem, majerankiem i małą ilością cukru (jeżeli będzie za kwaśny).
- Dodaj koncentrat pomidorowy (kilka łyżek) i gotuj jeszcze 15 minut.
- Bigos można przegotować następnego dnia.