Strona głównaKulinariaPrzystawkiBigos. Przepis na bigos oraz przepis na bigos dla „leniucha”

    Bigos. Przepis na bigos oraz przepis na bigos dla „leniucha”

    Bigos podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło. Pamiętaj, że bigos jest jedną z nielicznych potraw, która im częściej jest odgrzewana tym ma lepszy smak. Bigos możesz także zamrozić bądź zawekować i z powodzeniem dłużej go przechowywać.

    Bigos – przepis

    Produkty

    • 1 kg kwaśnej kapusty
    • 1 kg białej kapusty
    • 700g dowolnego mięsa (może być kilka rodzajów mięs)
    • 500 g dowolnej kiełbasy
    • 2 duże cebule
    • 150 ml oleju
    • 20 g grzybów
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarnka ziela angielskiego
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Grzyby namocz na 2 godziny w ok. 5l wody. Następnie wyjmij je, opłucz i pokrój w paski.
    2. Kapustę kiszoną włóż do garnka. Wodę z grzybów przelej przez sitko i zalej nią kapustę kiszoną. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
    3. Następnie do gotującej się kapusty kiszonej dodaj poszatkowaną białą kapustę, wlej ok. 5l wody i gotuj przez godzinę. Jeżeli zajdzie potrzeba możesz dolać niewielką ilość wody.
    4. W międzyczasie, w osobnym rondlu, w 2/3 tłuszczu zeszklij obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj pokrojone w kostkę mięso. Posyp płaską łyżeczką soli oraz pieprzem – duś pod przykryciem przez 45 minut. Jeżeli w rondlu zabraknie płynu, dolej kilka łyżek wody.
    5. Po 45 minutach mięso połącz z kapustą i wszystko razem gotuj przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dolej wodę.
    6. Następnie dodaj wcześniej przysmażoną i pokrojoną w plastry kiełbasę – gotuj jeszcze przez 1 godzinę. Uważaj, żeby bigos się nie przypalił.
    7. Tuż przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw bigos do smaku solą i pieprzem.
    8. Bigos możesz jeszcze raz zagotować na następny dzień. Będzie miał lepszy smak.

    Bigos leniucha przepis

    Produkty

    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 1 główka kapusty białej (około 2 kg)
    • 700 g dowolnego mięsa( może być łopatka, schab, karkówka)
    • 6 cienkich parówek
    • koncentrat pomidorowy (kilka łyżek)
    • liść laurowy (kilka listków)
    • ziele angielskiego
    • sól, pieprz, majeranek
    • troszeczkę cukru

    Przygotowanie

    1. Białą kapustę poszatkuj. Wrzucić do garnka i zalej małą ilością wody. Gotuj na małym ogniu.
    2. W tym czasie umyj mięso i wrzuć do białej kapusty. Gotuj przez 20 minut.
    3. Kapustę kiszoną przelej zimną wodą i dodaj do gotującej się białej kapusty z mięsem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 1,5 godziny. Co jakiś czas przemieszaj. Jeżeli zajdzie potrzeba to, do gotującej się kapusty, dolewaj niewielką ilość wody (chodzi o to, żeby bigos się nie przypalił).
    4. W międzyczasie parówki pokrój w kostkę i dodaj do bigosu. Wszystko wymieszaj i dalej gotuj.
    5. Bigos gotuj tak długo aż mięso zrobi się miękkie. Jeżeli mięso już będzie miękkie wyjmij je z kapusty. Poczekaj aż ostygnie, pokrój na małe kawałki i dodaj do bigosu. Wszystko wymieszaj.
    6. Bigos przypraw solą, pieprzem, majerankiem i małą ilością cukru (jeżeli będzie za kwaśny).
    7. Dodaj koncentrat pomidorowy (kilka łyżek) i gotuj jeszcze 15 minut.
    8. Bigos można przegotować następnego dnia.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,893ObserwującyObserwuj