Bigos podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło. Pamiętaj, że bigos jest jedną z nielicznych potraw, która im częściej jest odgrzewana tym ma lepszy smak. Bigos możesz także zamrozić bądź zawekować i z powodzeniem dłużej go przechowywać.

Bigos – przepis

Produkty

  • 1 kg kwaśnej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 700g dowolnego mięsa (może być kilka rodzajów mięs)
  • 500 g dowolnej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 150 ml oleju
  • 20 g grzybów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby namocz na 2 godziny w ok. 5l wody. Następnie wyjmij je, opłucz i pokrój w paski.
  2. Kapustę kiszoną włóż do garnka. Wodę z grzybów przelej przez sitko i zalej nią kapustę kiszoną. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
  3. Następnie do gotującej się kapusty kiszonej dodaj poszatkowaną białą kapustę, wlej ok. 5l wody i gotuj przez godzinę. Jeżeli zajdzie potrzeba możesz dolać niewielką ilość wody.
  4. W międzyczasie, w osobnym rondlu, w 2/3 tłuszczu zeszklij obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj pokrojone w kostkę mięso. Posyp płaską łyżeczką soli oraz pieprzem – duś pod przykryciem przez 45 minut. Jeżeli w rondlu zabraknie płynu, dolej kilka łyżek wody.
  5. Po 45 minutach mięso połącz z kapustą i wszystko razem gotuj przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dolej wodę.
  6. Następnie dodaj wcześniej przysmażoną i pokrojoną w plastry kiełbasę – gotuj jeszcze przez 1 godzinę. Uważaj, żeby bigos się nie przypalił.
  7. Tuż przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw bigos do smaku solą i pieprzem.
  8. Bigos możesz jeszcze raz zagotować na następny dzień. Będzie miał lepszy smak.

Bigos leniucha przepis

Produkty

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 główka kapusty białej (około 2 kg)
  • 700 g dowolnego mięsa( może być łopatka, schab, karkówka)
  • 6 cienkich parówek
  • koncentrat pomidorowy (kilka łyżek)
  • liść laurowy (kilka listków)
  • ziele angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek
  • troszeczkę cukru

Przygotowanie

  1. Białą kapustę poszatkuj. Wrzucić do garnka i zalej małą ilością wody. Gotuj na małym ogniu.
  2. W tym czasie umyj mięso i wrzuć do białej kapusty. Gotuj przez 20 minut.
  3. Kapustę kiszoną przelej zimną wodą i dodaj do gotującej się białej kapusty z mięsem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 1,5 godziny. Co jakiś czas przemieszaj. Jeżeli zajdzie potrzeba to, do gotującej się kapusty, dolewaj niewielką ilość wody (chodzi o to, żeby bigos się nie przypalił).
  4. W międzyczasie parówki pokrój w kostkę i dodaj do bigosu. Wszystko wymieszaj i dalej gotuj.
  5. Bigos gotuj tak długo aż mięso zrobi się miękkie. Jeżeli mięso już będzie miękkie wyjmij je z kapusty. Poczekaj aż ostygnie, pokrój na małe kawałki i dodaj do bigosu. Wszystko wymieszaj.
  6. Bigos przypraw solą, pieprzem, majerankiem i małą ilością cukru (jeżeli będzie za kwaśny).
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy (kilka łyżek) i gotuj jeszcze 15 minut.
  8. Bigos można przegotować następnego dnia.