Kurczak z ryżem na zimno można podawać jako przystawkę.

Produkty:

  • ugotowany ryż
  • średni pieczony kurczak
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 młody ogórek, 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 młode cebule ze szczypiorkiem
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W głębokiej salaterce wymieszaj olej z posiekaną pietruszką, pokrojoną w cienkie plastry cebulą, rozdrobnionym ogórkiem i plasterkami rzodkiewki. Posól i dodaj zimny wcześniej ugotowany ryż. Wymieszaj.
  2. Następnie dodaj mięso z kurczaka pokrojone w drobne kawałki.
  3. Na wierzch potrawy połóż plastry pomidora.

Smacznego!

Źródło: ”Gotujemy inaczej” – Eva Monspart, Magda Salomon