KulinariaPoznaj bliżej pana ziemniaka!

Poznaj bliżej pana ziemniaka!

-

Ziemniak to bardzo popularny element tradycyjnego polskiego obiadu. Lubimy go za jego wszechstronność, łatwość przygotowania i wyrazisty smak. Nic dziwnego, bo ziemniak jest to niesamowite i wspaniałe warzywo, które możemy wykorzystać do milionów różnych potraw. Dobrze są nam znane pieczone ziemniaki, frytki ziemniaczane, placki ziemniaczane, czy tylko zwykłe ugotowane ziemniaki. Są to liczne i proste sposoby na to, aby cieszyć się tym cudownie zdrowym korzeniem.

Poza oczywistymi walorami smakowymi – ziemniaki to również cenny składnik diety. Jest bogaty w beta-karoten, witaminę A, witaminę C oraz zawiera nieco wapnia, żelaza i tiaminy. Znajdziesz tan też złożone węglowodany i jest to dobre źródło błonnika pokarmowego i innych istotnych witamin i składników mineralnych, takich jak witamina E i potas. Co ciekawe, wielu z nas nie ma do końca świadomości, że są różne typy ziemniaków, z których możemy wybrać te najbardziej odpowiednie do określonych potraw. Są to tak zwane typy kulinarne ziemniaków: AB, B i BC. Poniżej krótka charakteryzacja każdego z tych typów ziemniaków.

    • Typ kulinarny AB dzieli się na:
      a) typ Agata – idealny do sałatek i zup, o jasnożółtym miąższu i bardzo delikatnej skórce.
      b) typ Vineta – najpopularniejsza odmiana w Polsce, wykorzystywana do zup, sałatek i do samego gotowania. Jasnożółty miąższ, ale skórka jest szorstka – łatwo go rozpoznać.
    • Typ kulinarny B dzieli się na:
      a) typ Gala – ziemniaki o zastosowaniu ogólnoużytkowym o żółtym miąższu i lekkiej siateczce na skórce.
      b) typ Melody – odmiana idealna do gotowania i pieczenia, ma miąższ o kremowym kolorze.
      c) typ Red Lady – skórka czerwona i mocno żółty miąższ, długo utrzymuje walory smakowe, idealny typ do przechowywania na długi okres.
      d) typ Jelly – miąższ żółty, a skórka gładka. Ma małe skłonności do rozgotowywania się, stąd idealnie nadaje się na frytki.
    • Typ kulinarny BC to głównie:
      a) typ Augusta – lekko mączysta konsystencja, jasnożółty miąższ oraz skórka z oczkami o czerwono- różowym kolorze. Idealny do puree!

Oto najpopularniejsze typy ziemniaków, teraz już będziesz wiedzieć dokładnie, po które sięgnąć na obiad!

Najnowsze artykuły

Co pić, gdy nie chce się jeść? Letnie koktajle, które naprawdę sycą!

Wysokie temperatury, leniwe popołudnia i szybkie tempo wakacyjnych dni sprawiają, że latem jemy mniej – nie z braku chęci,...

Twojabizuteria.pl – podróż w świat pełen piękna oryginalnej biżuterii

W dzisiejszych czasach, kiedy każda kobieta pragnie wyrazić swoją niepowtarzalną osobowość, biżuteria staje się czymś więcej niż tylko dodatkiem....

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Musisz przeczytać

Twojabizuteria.pl – podróż w świat pełen piękna oryginalnej biżuterii

W dzisiejszych czasach, kiedy każda kobieta pragnie wyrazić swoją...

Co pić, gdy nie chce się jeść? Letnie koktajle, które naprawdę sycą!

Wysokie temperatury, leniwe popołudnia i szybkie tempo wakacyjnych dni...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków,które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać,by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu.

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie